Pajtić: Prava manjina ugrožena zbog nefinansiranja RTV-a

+100%-

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da su ugrožena prava nacionalnih manjina u toj pokrajini, jer u republickcom budžetu nisu predvidjena sredstva za Radio-televiziju Vojvodine (RTV) već samo za Radio-televiziju Srbije (RTS).

white

Pajtić je u razgovoru sa ambasadorom Velike Britanije u Srbiji Majklom Devenportom rekao da je RTV, koji program emituje na 10 jezika, doveden u neravnopravan položaj u odnosu na RTS i dodao da je time ugrožena priprema programa i egzistencija zaposlenih, kao i zagarantovana manjinska prava gradjana Vojvodine da budu informisani na svom maternjem jeziku.
white

On je dodao da su zbog najavljenog ukidanja pretplate mnogi građani prestali da je plaćaju, a da su republičke vlasti u rebalansu budžeta obezbedile samo sredstva za RTS, a ne i za RTV, preneo je Biro za informisanje Vlade Vojvodine.

white

Vojvodjanski premijer je podsetio da pokrajina nema nadležnosti u ovoj oblasti, jer su i RTS i RTV osnovani po republičkom Zakonu o radio-difuziji, kojim je uređeno i pitanje finansiranja oba javna servisa.

white

Pajtić i Devenport razgovarali su i o muzičkom festivalu Egzit i složili se da taj festival ima značajne pozitivne efekte u promociji Srbije, a posebno Novog Sada, koji je u svetu prepoznatljiv upravo po ovoj muzičkoj manifestaciji.

white

Devenport je posetio i kamp festivala Egzit, u kojem su smešteni i gosti iz  Velike Britanije.

white

Kategorije: Kratke Vesti