Parlament usvojio deklaraciju o osudi zločina nad Mađarima

+100%-

Parlament usvojio deklaraciju o osudi zločina nad Mađarima

Skupština Srbije usvojila je Deklaraciju o osudi akata protiv civilnog mađarskog stanovništva u Vojvodini tokom 1944. i 1945. godine, koju je predložilo 69 poslanika SNS-a i SVM-a, a koja, kako tvrde predlagači, predstavlja moralnu satisfakciju za nepravdu učinjenu prema Mađarima u pomenutom periodu. Za ovaj dokument glasalo je 128 poslanika, protiv je bilo deset, a sedam nije glasalo.

Skupština je usvojila amandman Borislava Stefanovića (DS) kojim se osuđuje stradanje i svih ostalih nevinih žrtava tokom i posle Drugog svetskog rata.

U debati koja je potrajala oko četiri sata, sve opozicione stranke, pa i one koje nisu imale ništa protiv njenog donošenja, isticale su način na koji se ona donosi, na brzinu, bez prethodne javne rasprave i konsultovanja i po hitnom postupku. Upravo to, kako su naveli, „budi sumnju zbog čega se ona donosi i navodi na zaključak da je razlog ustupak zemlji koja treba da podrži određivanje datuma za početak pregovora Srbije sa EU”.

stefanovic

Obrazlažući predloženu deklaraciju, Nebojša Stefanović (SNS) rekao je da cilj predložene deklaracije nije revizija istorije, već ispravljanje nepravdi i dobar korak ka istorijskom pomirenju. Prema njegovim rečima, konkretnu korist od deklaracije imaće pre svega mađarska manjina u Srbiji i srpska manjina u Mađarskoj. On je naglasio da je suočavanje sa prošlošću i pomirenje među narodima na ovom prostoru sastavni deo evropskih integracija, kao i da su regionalna saradnja i pomirenje teški zadaci, ali to je suština Evropske unije.

Prvi učesnik u raspravi, Bojan Đurić (LDP) istakao je da to ostavlja gorak ukus u ustima koji proističe iz činjenice da se deklaracija donosi u predvečerje donošenja odluke o davanju datuma za početak pregovora Srbije sa EU, pa je ovo neka vrsta gesta prema zemlji koja treba to da podrži.

Slobodan Samardžić (DSS) oštro je kritikovao deklaraciju i zatražio njeno povlačenje iz procedure: „Napisali smo jedan akt, uzeli gumicu i izbrisali istoriju, izvinili se i završili priču. Ovo se radi zbog dobijanja datuma i ja ne znam više šta je sve poslednjih meseci učinjeno zarad tog datuma.”

Borislav Stefanović (DS) rekao je da će DS osuditi svaki, pa i ovaj zločin, ali da bi voleo da vidi da mađarski i neki drugi parlamenti u regionu učine isto. On je izrazio bojazan da će nam sada i od drugih zemalja stizati zahtevi za donošenje sličnih deklaracija: „Na primer iz Rumunije i mi kao narod nećemo znati ni ko smo, ni šta smo, ni na kojoj smo strani bili.”

Dijana Vukomanović (SPS) rekla je da se SPS ponosi time što baštini tekovine narodnooslobodilačke i antifašističke borbe i dodala: „Tekst deklaracije odražava identitet i činjenicu da su pripadnici mađarske i drugih nacionalnih manjina lojalni građani ove države. Deklaracijom se nikako ne revidira istorija.”

Milorad Mijatović (SDPS) naveo je da će njegova stranka podržati deklaraciju, ali da će on biti uzdržan: „Nama Srbima iz Vojvodine su veoma živa sećanja racije u Novom Sadu. Ja sam protiv kolektivne krivice bilo kog naroda, ali SDPS se nikada neće složiti sa revizijom istorije, mora se znati ko se u ratu borio za slobodu, a ko je bio na strani okupatora.

Nebojša Stefanović ponovio je da nije reč o reviziji istorije i da se ni na koji način ne relativizuje fašizam. Balint Pastor, šef poslaničke grupe SVM-a, obratio se poslanicima na kraju rasprave, zahvalio je, pre svega SNS-u, rekavši da se deklaracija ne donosi zbog evropskih integracija Srbije: „Momenat za deklaraciju je dobar, ovaj trenutak vojvođanski Mađari očekuju bezmalo 70 godina i te okolnosti su se stvorile.

M. Čekerevac

IZVOR: POLITIKA

Kategorije: Sedam dana