Parlamentarna delegacija Češke republike posetila Nacionalni savet Čeha

+100%-

Parlamentarna delegacija Češke republike posetila Nacionalni savet Čeha

 

Predstavnici Parlamenta Češke Republike i Ambasade ove zemlje u Beogradu posetili su Belu Crkvu, sastali se sa članovima Nacionalnog saveta Čeha, rukovodstvom Opštine i članovima Čeških Beseda Bele Crkve, Češkog sela i Kruščice.

 

ceska1Predsednica Odbora za peticije poslaničkog doma Parlamenta Češke Republike Zuzka Bebarova Rujbrova, njeni zamenici Miroslav Strnadlov i Jirži Junek, zajedno sa predstavnicima Ambasade ČR Pavelom Kobližkom i Dejanom Ždrale posetili su članove Nacionalnog saveta češke nacionalne zajednice sa sedištem u Beloj Crkvi i razgovarali sa članovima saveta i predsednikom dr Jozefom Sivačekom.

 

Nakon toga članovi delegacije su se sastali sa predsednikom opštine Darkom Bogosavljevićem i predsednikom SO Marjanom Aleksićem. Razgovarano je o statusu Čeha i saradnji opštine Bela Crkva sa Češkom Republikom.

 

– Zahvaljujem Češkoj Republici i posebno Ambasadi Češke koja ima veliko razumevanje kao i Nacionalni savet Čeha za situaciju u našoj opštini, i prepoznaju da se maksimalno trudimo da rešavamo i prevazilazimo teškoće u svakodnevnom životu kako za sve stanovnike opštine, tako i za češku nacionalnu zajednicu, rekao je pozdravljajući delegaciju Češke Republike Marjan Aleksić predsednik SO Bela Crkva.

 

ceska2– Imali smo priliku da vidimo kako su se ovde naši zemljaci dobro uklopili, a ipak uspeli da očuvaju svoj jezik i kulturu. Iako su naši domaćini danas Srbi, oni su ujedno i Česi i to je dobro, kroz takav vid dvoentiteta se može unapređivati saradnja, istakla je Zuzka Bebarova Rujbrova, predsednica Odbora za peticije poslaničkog doma Parlamenta Češke Republike.

– Ova poseta predstavlja veliku čast za našu opštinu. Razgovarali smo o pomoći koju lokalna samouprava pruža nacionalnim manjinama, među njima i češkoj manjini i šta još možemo da uradimo za njih. Pored radio emisije, TV programa koji se emituje na lokalnoj kablovskoj emisiji, na regionalnoj televiziji, pa do ustupanja prostorija za sedište Nacionalnog saveta, razgovarali smo i o tome šta bi još u budućnosti moglo da se uradi. Pričali smo i o projektima koji su realizovani u saradnji sa Ambasadom i Češkom Republikom, a koji predstavljaju najveće investicije neke strane zemlje kod nas u opštini. Posebno smo zahvalni i na donaciji tri autobusa, balon Sali u Kruščici i naravno na izgradnji kanalizacione mreže u Kruščici, istakao je Darko Bogosavljević predsednik opštine Bela Crkva.

 

Izvor: www.ebelacrkva.rs