PASTOR PRIMIO PREDSTAVNIKE MAĐARSKOG NACIONALNOG SAVETA

+100%-

PASTOR PRIMIO PREDSTAVNIKE MAĐARSKOG NACIONALNOG SAVETA

Predsednik Skupštine grada Subotice, dr Balint Pastor je 23. septembra 2020. godine primio predsednika Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, mr Jenea Hajnala i delegaciju Nacionalnog saveta. Na susretu sazvanom na inicijativu Nacionalnog saveta Skupštine bilo je reči o pitanjima vezanim za službenu upotrebu jezika, obrazovanje, kulturu i informisanje.

Tradicionalna višejezičnost Subotice predstavlja izrazito značajnu vrednost i njegovo očuvanje je jednako važno kao i očekivanje i potreba za sveobuhvatnom i ravnopravnom upotrebom mađarskog jezika kako u postupcima pred gradskom upravom – bilo da je reč o građevinskim pitanjima, porezu, upisa u matične knjige ili drugim postupcima – bilo o javnim natpisima koji određuju sliku grada. Učesnici razgovora su sa zadovoljstvom konstatovali da se na teritoriji Grada Subotice jezička prava u značajnoj meri poštuju, a rukovodstvo grada će odlučno reagovati da se eventualni problemi odmah reše, uz konstruktivnu saradnju sa Nacionalnim savetom mađarske nacionane manjine.

Razgovaralo se i o pitanjima vezanim za obrazovanje, kulturu i informisanje: među ostalima o očuvanju mreže obrazovnih institucija u gradu, radu i razvijanju ustanova kulture, kao i o kapitalnim ulaganjima Grada: izgradnji nove čitaonice Gradske biblioteke koja se realizuje uz finansijsku podršku Vlade Mađarske i uz učešće Nacionalnog saveta mađarske nacionane manjine, zatim o završetku radova na rekonstrukciji i adaptaciji zgrade Narodnog pozorišta, i o poboljšanju uslova rada Pozorišta „Deže Kostolanji“ koje su zajednički osnovali grad i Nacionalni savet. Predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine je izrazio zadovoljstvo što će Fondaciju „Subotička sinagoga“ voditi Dr. Pásztor Bálint (Dr Balint Pastor), ličnost koja će i dalje nastojati na očuvanju kulturnih vrednosti i kulturnog nasleđa, zalagajući se i svojim programom i svojim delima za njeno obnavljanje i korišćenje, što je pokazao i dosadašnjim delovanjem.

Na kraju susreta učesnici su se složili da će se u budućnosti redovno sastajati i usaglašavati zadatke, imajući u vidu interese mađarske zajednice i svih stanovnika grada – na njihovo zadovoljstvo.

 

Izvor: RT Subotica

Foto: RT Subotica

Kategorije: Sedam dana, Uncategorized