Paunović: Bitna integracija Roma u zemljama Zapadnog Balkana

+100%-

Paunović: Bitna integracija Roma u zemljama Zapadnog Balkana

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović kaže za RTS da je sedište projekta „Integracija Roma 2020“ Beograd, što je značajno za Srbiju pošto se kroz učestvovanje u ovom projektu pokazuje koliko je regionalna saradnja na polju rešavanja socijalnih pitanja bitna.

 

Gostujući u Dnevniku RTS-a Suzana Paunović je rekla da je rešavanje problema Roma u zemljama Zapadnog Balkana veoma bitna, jer kada je u pitanju otvaranje poglavlja 23 pratiti kako države realizuju dostignuća i u ovoj oblasti.

 

„Od država koje učestvuju u procesu pridruživanja očekivaće se rezultati na polju intergacije Roma, to takođe znači da će se kada je u pitanju poglavlje 23 pratiti kako države realizuju dostignuća i u ovoj oblasti. Pre ovih najava mi smo uneli akcioni plan za poglavlje 23, mere i aktivnosti koje želimo da postignemo. Pristupamo rešavanju pitanja, jer je to obaveza svih građana“, kaže Paunovićeva.

 

Paunovićeva je istakla da je „Integracija Roma 2020“ regionalni projekat koji obuhvata Zapadni Balkan, Tursku, Makedoniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Srbiju i teritoriju Kosova.

 

„Mi sa Evorpskom komisijom imamo redovne seminare, pratimo kako se zakljuci realizuju. Poslednji seminar je bio 2015. i zakljuci su deo nove strategije. Važno je da su konkretne aktivnosti koje zemlja treba da preduzme naredne dve godine, bavimo se temom sive ekonomije, rad Roma u sivoj ekonomiji, radimo na realizaciji operativnih zaključaka“, dodaje Paunovićeva.

 

Dodaje da je preko 3.500 dece upisano u školu, 1.200 u predškolsko, preko 500.000 može da obavi zdravstvene preglede, i 30.000 dece je vakcinisano, za 20.000 žena organizovani su ginekološki pregledi, 10.000 njih ima izabranog lekara i prvi put postoji baza podataka o naseljima kojih ima 573.

 

Ističe da se predviđaju obaveze za lokalne samouprave, upravo tamo gde žive Romi a da je novina to da su predvideli čvrst mehanizam za strategiju, dokument koji će živeti u praksi.

 

„Ovakav projekat mora da se uspostavi kao nastavak prethodne dekade, sve zemlje imaju iste probleme, zemlje su donosile strategiju za plan koji se nije sproveo, a nije bio redak slučaj da su fondovi bili na raspolaganju, a zbog nepripremljenosti nisu mogla da se koriste. Imali smo inicijative ali nisu zaživele u praksi, taj projekat u kome učestvujemo treba da pomogne da se zajedno rešava pitanje integracije Roma“, zaključila je Paunovićeva.

 

Izvor: RTS

Kategorije: Sedam dana