Paunović: Izbori za savete manjina važni, to je 13% građana

+100%-

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović izjavila je da su izbori za Savete nacionalnih manjina, koji se održavaju 4. novembra, veoma važni, jer su 13 odsto građana Srbije pripadnici nacionalnih manjina.

 

Paunović je, gostujući u Dnevniku RTS, podsetila da Saveti nacionalnih manjina u naredne četiri godine treba da zastupaju interese određene manjine u dijalogu sa vlastima i da se brinu o zaštiti kulture, tradicije i vrednosti.

 

Dodaje da je više od pola miliona ljudi upisano u poseban birački spisak i da je sve spremno za održavanje izbora.

Građani koji žele da glasaju moraju, ukoliko to već nisu učinili da se do 31. oktobra u ponoć upišu u spisak, jer je to preduslov za glasanje.

 

Dodaje da je u svim fazama uključena Republička izborna komisija, da je ažuriran birački spisak i da su utvrđena biračka mesta. Kako je rekla, važno je da što više građana izađe na izbore, jer će to dati veći legitimitet nacionalnim savetima.

 

Paunović navodi da do sada nisu prijavljeni međunarodni posmatrači za ove izbore i da je prijavljen određen broj nevladinih organizacija.

 

„Već imamo dovoljno iskustva i međunarodnoj javnosti je jasno da je Srbija napravila iskorak kada su u pitanju izbori za nacionalne savete“, ocenila je Paunović i istakla da Srbija, kada je reč o nacionalnim manjinama, ima standarde koji su iznad evropskog proseka.

 

Izvor: N1

Kategorije: Sedam dana, Top vesti