Paunović: Opštine potpisale prvu Deklaraciju o unapređenju položaja Roma

+100%-

Paunović: Opštine potpisale prvu Deklaraciju o unapređenju položaja Roma

 

kanc-romi1-minOd kada su osnovani pre nešto više od dve godine, mobilni timovi za inkluziju Roma su promenili na bolje živote mnogih, pružajući svakodnevnu pomoć na terenu istakla je Suzana Paunović direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava. Paunović je u Smederevu otvorila konferenciju “Inkluzija Roma – izazovi i šanse na lokalnom nivou“ u okviru projekta „Ovde smo zajedno – Evropska podrška za inkluziju Roma“.

 

Suzana Paunović je istakla da je Vlada posvećena pitanjima inkluzije Roma, čemu u prilog govore uspostavljeni institucionalni mehanizmi kojima se prati napredak u toj oblasti na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i uspostavljena koordinacija u aktivnostima između Vlade, lokalnih samouprava, civilnog sektora i donatora.

 

– Današnji skup je prilika da se razmene dobre prakse u radu mobilnih timova na lokalnom nivou i podele dobra iskustva u rešavanju stambenih pitanja kroz 18 modela stambenog zbrinjavanja na kojima smo radili u prethodnom periodu. Paunović je pozvala prisutne predstavnike 32 lokalne samouprave da pogledaju i prvu izložbu urbanističkih planova ističući da je ovo prilika da se vidi kako izgledaju planovi naselja koje su opštine prepoznale kao svoj prioritet za dalji rad.

 

kanc-romi2-minGovoreći o značaju uspostavljenih mobilnih timova Paunović je navela da bilo da se radi o pomoći pri obrazovanju dece, izdavanju zdravstvenih knjižica ili odgovorima na pitanja u vezi sa zaposlenjem, najvažnije je stalno prisustvo mobilnih timova na terenu i njihov rad na rešavanju problema. Rezultat tog napornog rada je da su mobilni timovi postali ključni resurs u svojim zajednicama i bitan mehanizam za realizaciju lokalnih i nacionalnih ciljeva za inkluziju Roma, ocenila je Paunović.

 

Da ovaj koncept ima svoje mesto i perspektivu u budućnosti potvrđuje činjenica da će na današnjem skupu gradonačelnici 20 opština potpisati prvu Deklaraciju o unapređenju položaja Roma na lokalnom nivou, kao i to da je u okviru projekta izrađen vodič za osnivanje mobilnih timova koji treba da posluži drugim opštinama i gradovima, istakla je Paunović.

 

kanc-romi4-minKako navodi Paunović, sa novom Strategijom za uključivanje Roma i Romkinja za period od 2016. do 2025. koju je Vlada usvojila, stvoren je okvir da se aktivnosti sve više sprovode na lokalnom nivou što donosi nove obaveze lokalnim samoupravama, ali i prilike za napredak, razvoj i korišćenje svih potencijala koje romska zajednica ima.

 

Današnji skup predstavlja i ispunjenje obaveze koju je Srbija preuzela na osnovu Operativnih zaključaka sa Evropskom unijom, istakla je Paunović.

 

Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, je istakao značaj usvojene Strategije za uključivanje Roma i Romkinja, navodeći da EU ostaje posvećena rešavanju ovog pitanja. Benedikt je naveo da je vrednost ovog projekta 4,8 miliona evra, a da se u narednom periodu očekuje dodatnih 20 miliona evra.

 

kanc-romi5-minNj.E. ambasador Andrea Oricio, šef Misije OEBS-a u Srbiji je ocenio da je današnji skup potvrda koliki je značaj saradnje svih partnera na postizanju projektnih ciljeva. Oricio se u ime implementacionog partnera posebno zahvalio Kancelariji za ljudska i manjinska prava na doprinosu u koordinaciji projektnih aktivnosti.

 

Vitomir Mihajlović, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine zahvalio se Vladi Srbije , opštinama i gradovima koji učestvuju u projektu.

 

Zajedničkim radom pokazali smo da nema nerešivih problema i pripadnici romske nacionalne manjine poštuju ove napore Vlade i lokalnih samouprava.

Prisutni su imali priliku da pogledaju kratku demonstraciju Baze podataka za praćenje mera o inkluziji Roma, kao i svojevrsnu izložbu urbanističkih planova naselja koje su opštine prepoznale kao prioritet.

 

Izvor: Kancelarija za ljudska i manjinska prava

 

 

 

Kategorije: Arhiva, Sedam dana