Paunović: U Srbiji živi više od 30 etničkih zajednica koje govore različitim jezicima

+100%-

Paunović: U Srbiji živi više od 30 etničkih zajednica koje govore različitim jezicima

 

 

“Postojanje velikog broja različitih maternjih jezika ilustruje raznolikost i multijezičnost društva, ali razvija i svest o jezičkim i kulturnim tradicijama i inspiriše na solidarnost koja se zasniva na razumevanju, dijalogu i toleranciji“, istakla je Paunović povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika.

 

Kako navodi Paunović, svoju rešenost da doprinese zaštiti i očuvanju multikulturalnosti i višejezičnosti u Srbiji i Evropi država je potvrdila 2005. kada je ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima gde je, ratifikacijom Povelje, Srbija preuzela posebne obaveze u pogledu 10 manjinskih jezika. U našoj zemlji živi više od 30 etničkih zajednica koje govore različitim jezicima, dodala je Paunović.

 

“Svojim zakonodavstvom i sprovođenjem konkretnih mera predviđenih Poveljom, Srbija je osigurala da se manjinski jezici koriste u obrazovanju i medijima, i omogućila je njihovu upotrebu pred sudovima i administrativnim vlastima, u ekonomskom i društvenom životu, u kulturnim aktivnostima i prekograničnoj razmeni“, ocenila je Paunović.

 

Paunović je podsetila da je celokupno obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina u osnovnim školama u prošloj školskoj godini, na svim nivoima, organizovano na osam jezika (albanski, bosanski, bugarski, mađarski, rumunski, rusinski, slovački i hrvatski) za oko 72.000 dece.

 

Prema njenim rečima, pravo na informisanje na manjinskim jezicima putem štampanih i elektronskih medija ostvaruje se na 15 jezika a, kako je istakla, važno je da se maternji jezik neguje u medijima.

 

U 42 lokalne samouprave u Srbiji uvedeno 11 manjinskih jezika u službenu upotrebu i njihovo pismo. To govori koliko je zapravo Vlada na najozbiljniji način posvećena da se pitanjem unapređenja i zaštite manjinskih jezika u Srbiji bavi na jedan dosledan i temeljan način. Na tome ćemo raditi i u narednom periodu uz pomoć i punu saradnju Nacionalnih saveta“, zaključila je Paunović.

 

Direktorka Kancelarije je ukazala da će se dodatni napredak u ovoj oblasti ogledati u punoj primeni Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina koji je Vlada Republike Srbije usvojila u martu 2016. godine.


 

Generalna skupština UNESKO-a proklamovala je 1999. godine Dan maternjeg jezika, kao sećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu, danas Bangladešu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

 

 

Kategorije: Sedam dana