Pesma, igra i prijateljstvo

+100%-

Pesma, igra i prijateljstvo

Održani Osmi severno-banatski folklorni susreti u Novom Kneževcu

 

U subotu, 7. maja, u Novom Kneževcu, održani su Osmi severno-banatski folkorni susreti. Na festivalu, koji je obeležen velikom posećenošću publike, pored domaćih izvodjača učestvovali su i folkorni ansambli iz Madjarske i Rumunije. Festival je otvorio Jene Hajnal, predsednik Madjarskog nacionalnog saveta, rečima:

 

– “Intenzitet i kvalitet snažne poruke i posvećenosti koju naša zajednica ulaže u ove susrete čine ih ključnim regionalnim kulturnim dogadjajem na severu Banata.”

 

Kulturno udruženje Tiszagyöngye, koje je organizator ovog festivala, do sada je organizovalo mnoge slične dogadjaje. Retko se može videti takva posvećenost, otvorenost i sposobnost koje karakterišu zajednicu u Novom Kneževcu. Oni uspešno mobilišu zajednicu i grade budućnost očuvanjem tradicije i izgradnjom osećaja pripadnosti zajednici u svesti mladih ljudi.

 

Jutarnji segment festivala otvoren je programom pod nazivom “Mozaik boja”, nastupima predškolaca, kao i otvaranjem sajma starih zanata u centru Novog Kneževca. U popodnevnom programu festivala nastupile su mnogobrojne folklorne grupe iz zemlje i regiona.
Ovaj događaj su prisustvom uveličali i Jerasz Aniko, predsednica izvršnog odbora MNS, Újhelyi Nándor, predsednik Skupštine opštine, , Kormányos László, direktor Centra za kulturu i obrazovanje, kao i predstavnici lokalnih i regionalnih zajednica.