Peta sjednica Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća

+100%-

Peta sjednica Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća održana je 21. septembra u Skoplju, a domaćin sjednice bilo je novoosnovano Bošnjačko nacionalno vijeće Sjeverne Makedonije.

 

Na sjednici su predsjednici i delegacije bošnjačkih vijeća podnijeli informacije o radu i aktivnostima vijeća između sjednica Ureda. Potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, dr. Fuad Baćićanin izvijestio je prisutne o aktivnostima Vijeća između dvije sjednice Ureda i tom prilikom naročito istakao pokretanje Inicijative o rješavanju statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak. Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća jednoglasno je usvojio zaključak kojim se osuđuje diskriminacija bošnjačke djece od strane srpskih državnih organa u obrazovnim ustanovama u Sandžaku, a koja je posebno izražena u Novom Pazaru.

 

U zaključku Ureda se također osuđuje ponašanje Ministarstva prosvjete Republike Srbije, koje na nezakonit način podstiće dalju diskriminaciju bošnjačke djece upisom na nematernji srpski jezik, na način da nezakonito poziva zapošljene u odgojno-obrazovnim ustanovama da ne poštuju ustavna i zakonska ovlaštenja Bošnjačkog nacionalnog vijeća. U zaključku se poziva ministar prosvjete Republike Srbije da odmah obustavi diskriminaciju bošnjačke djece u obrazovanju, da povuče i poništi aktivnosti i sporni dopis ministarstva prosvjete od 19. septembra i time omogući Bošnjacima ostvarivanje Ustavom i zakonima zagarantovanih prava te pravo svakog djeteta da se obrazuje na svom maternjem jeziku.

 

Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća sačinjavaju Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca iz Sarajeva, Bošnjačko nacionalno vijeće iz Novog Pazara, Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, Koordinacija županijskih bošnjačkih vijeća iz Hrvatske te Bošnjačko nacionalno vijeće Sjeverne Makedonije.

 

Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća je osnovan krajem 2017. godine, a Protokol o međusobnoj saradnji i razumijevanju bošnjačkih nacionalnih vijeća potpisan je 23.12.2017.godine. Delegaciju BNV na sjednici u Skoplju su činili potpredsjednik dr. Fuad Baćićanin i sekretar Vijeća Mirza Hajdinović.

 

Izvor: BNV

Kategorije: Bošnjačka zajednica