Pitanje identiteta u savremenom društvu

+100%-

Pitanje identiteta u savremenom društvu

 

U Bošnjačkom nacionalnom vijeću je u petak 5. maja održano predavanje i debata na temu “Pitanje identiteta u savremenom društvu” na kojem su učešće uzeli eminentni britanski profesori i aktivisti civilnog društva.

 

Skup je otvorio Ahmedin Škrijelj, sekretar Vijeća koji je u svojstvu domaćina poželio dobrodošlicu gostima te ih i upoznao sa historijatom rada i djelovanja Bošnjačkog nacionalnog vijeća i bitnim činjenicama vezanim za položaj Bošnjaka u Sandžaku.

 

Gosti su također upoznati i sa zločinima počinjenim nad Bošnjacima Sandžaka kao i sa trenutnim položajem Bošnjaka u Srbiji.

 

Predavači su podijelili iskustva na teme od značaja za moderni islam u Velikoj Britaniji te u razgovoru sa prisutnima uspostavili paralelu sa  prilikama u Sandžaku.

 

Na predavanju su govorili Naved Sadiki, sociolog i istraživač na Institutu Vulf, pri univerzitetu Kembridž, koji se bavi odnosima Jevreja, hrišćana i muslimana, Akila Malek, aktivistkinja sa iskustvom u parlamentarnim programima i programu Mladi ambasadori Ujedinjenih nacija i Furkan Naim, aktivista angažovan u organizaciji “Citizens UK” (Građani UK), sa iskustvom u izbornom timu londonskog gradonačelnika Sadika Kana, prvog gradonačelnika muslimanske vjeroispovjesti.

 

Predavanje je organizovalo Bošnjačko nacionalno vijeće u saradnji sa Britanskom ambasadom u Beogradu.

 

Izvor: BNV