Ples i pjesma spojili Bačku, Istru i Dalmaciju

+100%-

Ples i pjesma spojili Bačku, Istru i Dalmaciju

 

Puna tri sata tradicijske pjesme i plesa ponudio je Svečani godišnji Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo iz Subotice. Koncert je održan u subotu u sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić, a pratilo ga je preko 400 posjetitelja.  

kultura-hkc-img_6131Tradicionalno, predstavile su se sve skupine njihova Folklornog odjela – dječja (voditeljica Mirjana Ćupurdija), pripremna i prvi ansambl (voditelj Andrija Bašić Palković) i ogranak u Žedniku (voditelji Ante i Jelica Čipak). Uz bunjevačke plesove, po kojima su najprepoznatljiviji, izveli su i koreografije: Šokačke plesove, Dječje banatske plesove, Hercegovački linđo, Vlaške plesove te Mješovite šopske plesove. Plesače je pratio orkestar Centra pod vodstvom Danijela Horvatskog. Nije bilo premijernih koreografija, međutim, imali smo prigodu premijerno čuti krajem rujna oformljenu žensku pjevačku skupinu Bunjevačkog kola koju vodi profesorica Tamara Štricki Seg. One su se predstavile spletom tradicijskih pjesama iz Baranje, Bačke i Makedonije.

 

No, to nije sve. Da program potraje onoliko dugo koliko smo napisali u prvoj rečenici, pobrinuli su se gosti iz Hrvatske: Hrvatsko glazbeno društvo Sv. Cecilija iz Korčule, KUD Mate Balota iz Raklja u blizini Pule i ženski pjevački zbor Mendule iz Vrsara.

 

„U goste su nam došli prijatelji, udruge s kojima imamo dužu suradnju. Ovo je bila večer prijatelja. Zajednički smo prikazali različitost folklorne baštine: od Istre i Dalmacije, Hercegovine, Vojvodine, južne i istočne Srbije“, kaže voditelj Folklornog odjela Andrija Bašić Palković.

 

Izvor: Hrvatska riječ