Pleša pozdravio ulazak hrvatske manjine u srpski parlament

+100%-

Pleša pozdravio ulazak hrvatske manjine u srpski parlament

 

Generalni konzul Hrvatske u Subotici Velimir Pleša ocenio je danas izuzetno važnim za hrvatsku manjinu u Srbiji to što su predstavnici te zajednice ušli u republički i pokrajinski parlament posle aprilskih izbora u Srbiji.

 

Hina navodi da je Pleša ovo izjavio medijima na hrvatskom jeziku u Vojvodini. Hrvatska agencija podseća da su predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov i njegova potpredsednica Vesna Prčić osvojili mandate u parlamentima Srbije i Vojvodine zahvaljujući koaliciji s Demokratskom strankom (DS) na čijoj su izbornoj listi bili.

 

„Dobro je što Žigmanov nema obavezujući mandat, u sklopu koalicionog poslaničkog kluba u Skupštini Srbije, što znači da će moći da bude glasan i jasan u zastupanju Hrvata koji tu žive“, kazao je Pleša i dodao da je to preduslov da pitanje hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji počne da se rešava.

 

Hina navodi da su „rezultati izbora, koje je konzul ocenio kao legitimne, zato u celini gledajući, za hrvatsku manjinu zadovoljavajući“. Ova agencija dodaje da se „Pleša osvrnuo i na celokupnu atmosferu i negativne komentare u srpskoj javnosti na račun Hrvatske zbog njenog insistiranja na ispunjavanje kriterijuma za nastavak pregovora s EU“.

 

„Zahteve Hrvatske da Srbija ispuni kriterijume za poglavlje 23, u sklopu pregovaračkog procesa s EU, ne treba tumačiti kao neprijateljstvo prema Srbiji“, istakao je hrvatski konzul i dodao da je „u interesu svake države, pa tako i Srbije, da ispuni kriterijume, pre svega u interesu vlastitih građana, a onda isto tako i zbog dobrobiti nacionalnih manjina koji u toj drži žive“.

 

Pleša smatra da se pozitivni pomaci u odnosima dve države mogu očekivati posle formiranje nove vlade Srbije.