Počela jubilarna 40. „Kucurska žetva“

+100%-

U Rusinskom domu u Kucuri juče, 12. jula, je počela jubilarna manifestacija „Kucurska žetva“ koja će trajati tri dana.

 

Prvi dan manifestacije je počeo prvim pratećim programom, izložbom slika Serafine i Silvestera Makaja, kucurskih istaknutih umetnika i izložbom starih fotografija koju je predstavilo društvo „Olorija“ iz Đurđeva.

 

Manifestaciju je otvorio predsednik KUD „Žetva“ Mikola Šanta rečima o samoj manifestaciji, o stvaralaštvu umetnika Makajevih, o njihovim slikama koje su slikane na staklu i na platnu i o značaju traga koji su ostavili. Takođe je predstavio i fotografije đurđevskog udruženja na kojima je predstavljena istorija Rusina, značanji momenti – svadbe, porodični susreti, seoski radovi, a svim posetiocima je njihov značaj približila i predsednica udruženja „Olorija“ Leona Vislavski.

 

Izložbu slika i fotografija, posetioci će moći da posete i danas u Rusinskom domu.

 

Današnji program „Kucurske žetve“ počeo je u 17.00 sati na Trgu ispred Rusinskog doma, tradicionalnim uručivanjm hleba, a potom nastupom dečjih ansambala.

 

Kasnije će u školskoj sali će biti predstavljena izložba fotografija povodom 40. godišnjice manifestacije „Kucurska žetva“ autorke Kocane Kolesar. U 18,30 će na istom mestu biti postavljeni etno stolovi. Po završetku programa, na Trgu ispred Doma kulture će biti živa muzika i druženje.

 

Održavanje „Kucurske žetve“ su pomogli Opština Vrbas, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Nacionalni savet Rusina, turistička organizacija Opštine Vrbas, Mesna zajednica Kucura i privrednici iz sela.

 

Izvor: RTV

Kategorije: Rusinska zajednica