POČELA LIKOVNA KOLONIJA “SJENICA 2022“

+100%-

POČELA LIKOVNA KOLONIJA “SJENICA 2022“

Likovna kolonija „Sjenica 2022“ počela je 10.avgusta 2022. godine u Sjenici. U njenom šestom sazivu učestvuje osam likovnih stvaralaca.

 

Nastavljena je tradicija da svake godine, u radu ove likovne manifestacije, učestvuje po jedan predstavnik iz saveta nacionalnih manjina u Srbije. Ove godine, gošća je umetnica Marijena Stuhar, iz nacionalne zajednice Slovaka.


Potpredsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Fuad Baćićanin je, na konferenciji za novinare, rekao da se kolonija organizuje u znak sećanja na Sjeničku konferenciju.

-BNV je, zbog istorijskog značaja tog događaja,  2015.godine donelo odluku o proglašavanju 13. i 14.avgusta posebnim danima za Bošnjake – pojasnio je Baćićanin  i naglasio da „Sjenička konferencija predstavlja civilizacijski čin legitimno izabranih predstavnika građana u Sandžaka“.


Potpredsednik BNV je naglasio da je ovogodišnja tema Likovne kolonije „Kulturna baština Bošnjaka Novog Pazara“. Selektor kolonije je akademski slikar iz Tutina Medžid Fakić, koji je ocenio da ova manifestacija „postaje prepoznatljiva ne samo u Sjenici i regionu, već i šire. Baštinimo kulturu sa ovih prostora, a i tema je neiscrpna“.


Radovi koji nastanu u ovom sazivu, pred likovnom publikom naćiće se sledeće godine. Izložba će obići gradove u okruženju. Likovna kolonija „Sjenica 2022“ traje do 15.avgusta. Organizator je BNV.

 

Izvor: danas.rs

Foto: BNV