POČELO OBILJEŽAVANJE DANA ŠKOLSTVA NA BOSANSKOM JEZIKU U SANDŽAKU

+100%-

POČELO OBILJEŽAVANJE DANA ŠKOLSTVA NA BOSANSKOM JEZIKU U SANDŽAKU

Bošnjačko nacionalno vijeće priredilo je 19. februara 2022. gogine seminar za odgajateljice „Inovativni sistemi i didaktičko-metodički modeli odgojno-obrazovnog rada u predškolskoj ustanovi“ u okviru obilježavanja Dana maternjeg jezika/Dana školstva na bosanskom jeziku.


Predavač na seminaru bio je prof. dr. Živorad Milenović.


Na početku seminara, prisutnima se obratila predsjednica Vijeća, dr. Jasmina Curić koja je čestitala odgajateljicama Dan školstva na bosanskom jeziku i istakla važnost njihove profesije u obrazovanju djece na maternjem jeziku.


Ovo je prvi događaj koji realizujemo u okviru obilježavanja Dana školstva na bosanskom jeziku, u ponedjeljak 21. februara u 18:00 sati u prostorijama Vijeća, obilježavanje će se nastaviti promocijom Priručnika „Kratke crtice iz prošlosti Bošnjaka – historisjki priručnik“.


Izdavač ovog važnog Priručnika je Centar za unapređenje obrazovanja i odgoja na bosanskom jeziku „Isa-beg Ishaković“, a autori prof. dr. Izet Šabotić i mr. Mirza Ćehajić će ujedno i govoriti na promociji.


Pripremna nastava na bosanskom jeziku počela je 21. februara 2013. godine i u znak sjećanja na taj događaj, Vijeće pored Međunarodnog dana maternjeg jezika obilježava ovaj datum i kao Dan školstva na maternjem jeziku u Sandžaku.

 

Izvor: BNV

Foto: BNV