Počeo 58. festival rusinske kulture „Crvena ruža“

+100%-

Ovogodišnji 58. po redu festival rusinske kulture otvoren je juče u Ruskom Krsturu a gledaocima i ovaj put, festival nudi više programa i pratećih manifestacija.

 

Festival „Crvena Ruža“ počeo je dečijom muzičko-folklornom manifestacijom „Crveni pupoljak“ koja se održava po 51. put. Na „Crvenom pupoljku“ održano je takmičenje za najbolju novu kompoziciju za decu, a nagrada je dodeljena kompoziciji „Kokoška i jaje“ autorke Tanite Hodak koju su izveli Isak Novta, Silvija Papuga i Stanislav Novaković svi iz Ruskog Krstura. Na manifestaciji su nastupile i folklorne sekcije više grupa najmlađih igrača iz rusinskih kulturno-umetničkih društava iz Ruskog Krstura, Vrbasa, Đurđeva, Kucure, Bikić dola, kao i gosti iz Mikluševaca iz Hrvatske.

 

Sinoć je održano i Veče mladih „Crvena ruža“ na kojem je izvedeno osam kompozicija. Stručni žiri je odlučio da korpa crvenih ruža, kao nagrada za najlepši devojački glas, pripadne Valentini Salag iz Đurđeva za interpretaciju kompozicije „Srce od kamena“ autora Miroslava Sivča i Slavka Romana Ronda. Nagrada za najbolju autorsku kompoziciju pripala je Kristini Afič za pesmu „Dalek put“, a nagradu za celovit nastup dobio je Miroslav Malacko za kompoziciju „Na kraju svega“ autora Miroslava Papa.

 

Održana je i privredno-turistička manifestacija „Krsturski sajam“ koju organizuje Udruženje žena „Bajka“ iz Ruskog Krstura. Na sajmu su nastupili izlagači iz više mesta koji rade u oblasti preduzetništva, zanatstva, izrade umetničkih i ručnih radova.

 

U večernjem terminu na redu je program „Odjeci sa ravnice“ u kojem nastupaju ansambli rusinskih kulturno-umetničkih društava i gostuju Ansambl igara „Galičanka“ iz Lavova u Ukrajini.

 

U okviru pratećih manifestacija otvorena je izložba fotografija Maje Orihan snimljenih na njenim putovanjima po svetu, a danas će biti održana promocija knjige „Glasovi i vremena – 70 godina rada Rusinske redakcije Radio Novog Sada“.

 

Izvor: RTV

Kategorije: Rusinska zajednica