POČINJE OBELEŽAVANJE HANUKE, JEVREJSKOG PRAZNIKA SVETLOSTI

+100%-

POČINJE OBELEŽAVANJE HANUKE, JEVREJSKOG PRAZNIKA SVETLOSTI

Sa zalaskom sunca, Jevreji širom sveta danas 10. decembra 2020. godine počinju proslavu Hanuke, praznika slobode i svetlosti.

Hanuka proslavlja pobedu Jevreja Makabejaca nad paganskom grčko-asirijskom vojskom, kao i posvećenje Drugog Hrama, oskrnavljenog tokom okupacije Jerusalima. To je proslava jevrejskog nacionalnog preživljavanja i ponovne uspostave verskih sloboda.

Svečanost traje osam dana i za to vreme se u jevrejskim porodicama pali poseban osmokraki svećnjak, što predstavlja centralni čin proslave Hanuke. Prva sveća se pali prvog dana praznika, drugog dana se pale dve  sveće, trećeg dana tri i tako redom do osmog dana praznika, kada se na svećnjaku pali svih  osam sveća. Svećnjak se obično stavlja kraj prozora i simbolizuje objavu čuda, jer praznik  Hanuka seća na specifični događaj iz jevrejske istorije vezan za svetlost koja je, umesto  očekivanog jednog dana, gorela čitavih osam dana.

U jevrejskim porodicama Hanuka je radostan praznik, posebno za decu. Osim paljenja sveća, večeri su  obeležene porodičnim okupljanjima, pravljenjem hrane pržene u ulju, koje je jedan od glavnih elemenata istorijske priče o Hanuki, kao što su krofne i latkes, posebne vrste palačinki, a deca dobijaju i gelt, odnosno izvesnu manju količinu novca koju  mogu da utroše na svoja zadovoljstva. Danas je običaj davanja novca deci za Hanuku u mnogim jevrejskim porodicama prerastao u običaj deljenja poklona. Deca dobijaju poklone svih osam dana i to od manjeg ka većem, na radost onih koji primaju i onih koji daruju.

 

Foto: timeanddate.com