Počinju Slovačke narodne svečanosti

+100%-

Počinju Slovačke narodne svečanosti

Večeras u Bačkom Petrovcu zvanično počinju Slovačke narodne svečanosti, praznik Slovaka u Srbiji. Otvaranje Svečanosti biće u direktnom prenosu na Drugom programu RTV od 20.00 časova, kao i na web stranici RTV.

DSC_5431_resize-1024x680

 

Svečanosti, koje će potrajati do nedelje 7. avgusta, i ove godine obiluju bogatim kulturno-umetničkim i sportskim programom.

 

Otvaranju će pored predstavnika Vlade Republike Srbije, Pokrajinske vlade, Republike Slovačke i ambasade Slovačke u Srbiji prisustvovati i predsednik opštine Bački Petrovac Srđan Simić, predsednik Skupštine opštine Bački Petrovac Jan Šuljan, predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Anna Tomanova Makanova i predsednica Matice slovačke u Srbiji Katarina Melegova Melihova.

DSC_0252-1024x678

 

Iako je svečano otvaranje zakazano za večeras programi su već uveliko počeli. U toku proteklih dana otvorene su brojne izložbe slovačkih vojvođanskih umetnika, kao i umetnika iz Slovačke.

 

U Svečanoj Sali Gimanzije „Jan Kollar“ juče je zasedao Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine (NSSNM). Tom prilikom dodeljene su plakete NSSNM zaslužnim pojedincima i kolektivima za doprinos u obrazovanju i kulturi, za razvoj i prezentaciju narodnog i kulturnog identiteta slovačke nacionalne manjine u Srbiji, kao i za celoživotni doprinos, razvoj i prezentaciju narodnog i kulturnog identiteta. Nagrade je uručila predsednica NSSNM Anna Tomanova Makanova.

 

Foto: Hlas ljudu