PODELA HUMANITARNIH PAKETA SOCIJALNO UGROŽENIM ROMSKIM PORODICAMA

+100%-

PODELA HUMANITARNIH PAKETA SOCIJALNO UGROŽENIM ROMSKIM PORODICAMA

Na inicijativu Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obezbedilo je 50500 humanitarnih paketa koji će biti podeljeni u svim gradovima i opštinama posredstvom Crvenog krsta i uz tehničku podršku članova Saveta i lokalnih mehanizama za inkluziju Roma.

 

 

Simbolično, na Đurđevdan, krenulo se sa podelom u GO Čukarica. Podeli paketa prisustvovali su ministar Zoran Đorđević i državni sekretar Nenad Nerić, generalni sekretar Crvenog krsta Ljubomir Miladinović, predsednica Izvršnog odbora Nacionalnog saveta Roma Pava Čabrilovski i član Saveta Sonja Mitrović-Lukić, koja je i odbornica u SO Čukarica.

 

 

Izjave za medije dali su ministar Đorđević, predsednica IO Pava čabrilovski i generalni sekretar CK Ljubomir Miladinović:

 

 

„Ovim gestom pokazali smo da i u ovim teškim vremenima treba biti human i odgovoran i misliti na sve građane jednako. Pripadnici romske nacionalne manjine su deo našeg društva i moraju da imaju jednaka prava i mogućnosti, za šta se aktivno i zalažemo“, rekao je Đorđević i dodao da veruje da će Srbija uskoro izaći iz ove teške situacije kao pobednik, kao i da će Ministarstvo, kroz razne projekte, nastaviti saradnju koju je i započelo sa Crvenim krstom i Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine i time pomoći mnogobrojnim građanima naše zemlje.

 

 

Predsednica izvršnog odbora Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Pava Čabrilovski rekla je da je zajednička saradnja Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Crvenog krsta i Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine već dala vidljive rezultate, a da je najznačajniji rezultat zajedničke saradnje formiranje jedinstvene evidencije najugroženijih romskih porodica, koja do sada nije postojala, a ubuduće se može koristiti i za sve ostale aktivnosti usmerene na poboljšanje položaja Roma.

 

 

Generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović istakao je da će ovim projektom biti obuhvaćen veliki broj pripadnika romske populacije i da je ovo samo jedan u nizu koje Crveni krst ima u planu da sprovede u saradnji sa resornim ministarstvom i Nacionalnim savetom Roma.

 

 

Izvor: Nacionalni savet romske nacionalne manjine