PODPREDSEDNICA BUNDESTAGA – PRVI VISOKI ZVANIČNIK IZ NEMAČKE U ŠUMARICAMA!

+100%-

PODPREDSEDNICA BUNDESTAGA – PRVI VISOKI ZVANIČNIK IZ NEMAČKE U ŠUMARICAMA!

Uokviru obeležavanja 80 godina od masovnog streljanja civila u Kragujevcu 21. oktobra 1941. godine, u prisustvu potpredsednice nemačkog Bundestaga Klaudije Rot, ambasadora Nemačke Tomasa Šiba, kao i predstavnika romske nacionalne manjine, ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić i članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Gordana Damnjanović, 21. oktobra 2021. godine, položile su vence kraj spomenika Kristalni cvet.



Rot je prva visoka zvaničnica Nemačake koja je odala poštu žrtvama nacisitičkog zločina u Kragujevcu u Drugom svetskom ratu. Tom prilikom, ona je uputila izvinjenje – mada ne znam da li se za ovo što je ovde učinjeno uopšte može izviniti, ali vam dajem obećanje da ćemo živeti u prijateljstvu i poverenju, istakla je Klaudija Rot.

 

Kristalni cvet podignut je u čast malih čistača obuće romske nacionalnosti koji su takođe tragično nastradali u masovnom streljanju  u Kragujevcu. Prema podacima Muzeja „21. oktobar“ na ovom mestu streljano je 205 Roma. Najmlađi koji je ovde izgubio život imao je 12, a nastariji 60 godina, istakla je Gordana Damnjanović članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Sa ove distance 80 godina je dug vremenski period za zaborav, ali Kragujevac kao grad stradalnik nikada neće zaboraviti svoje nedužne žrtve.



-Više od pola veka Kragujevac celom svetu šalje poruku mira i opomenu da se ovakvi zločini protiv čovečnosti nikada ne zaborave. Istovremeno, zarad budućnosti i prosperiteta, Kragujevac prihvata ruku izvinjenja, a posebno sa zemljama u kojima ima gradove prijatelje, poručila je Damnjanović.

 

 

 

Izvor: ucentar.rs

Foto: Grad Kragujevac