Pokloni za đake koji uče makedonski jezik

+100%-

Vasko Grkov, vršilac dužnosti ambasadora Makedonije u Srbiji, zajedno sa predsednikom Nacionalnog saveta makedonske nacionalne zajednice u Srbiji, Borkom Veličkovskim, i Zoricom Mitrović, sekretarom Nacionalnog saveta, posetio je opštinu Plandište.

 

Goste je zvanično primio zamenik predsednika SO Plandište, Vladan Mladenović, zajedno sa Miroslavom Petrovićem, direktorom KOC-a “Vuk Karadžić“ i predstavnicima Udruženja Makedonaca „Vardar“ Plandište, Nikolom Kiprovskim i Borom Kostadinovskim. U razgovoru sa gostima predstavljena je opština Plandište i rečeno je da ima 5 jezika u službenoj upotrebi od kojih je jedan makedonski i da je po tome jedinstvena u svetu.

 

Povod dolaska gostiju u opštinu Plandište jeste poseta osnovnih škola gde učenici, od početka školske 2017/2018. godine kao izborni B predmet uče makedonski jezik. Zajedno sa domaćinima, gosti su prvo obišli učenike Osnovne škole “Dositej Obradović“ u Plandištu koji uče mekedonski jezik.

 

Makedonski je od ove školske godine počeo da se uči kao izborni B predmet koji predaje profesor Aleksandar Angelovski. U početku je bilo 7, ali se u međuvremenu priključilo još 3 učenika.

 

Od Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine svi učenici su na poklon dobili paket sa udžbenikom i novinskim glasilima na makedonskom jeziku kao i poklon čestitku u vrednosti od 5.000 dinara za kupovinu školskog pribora potrebnog za izučavanje makedonskog jezika. U školi u Plandištu goste je dočekao direktor škole, Sava Divljakov.

 

Slično je bilo i u Hajdučici, u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ gde je učenje makedonskog jezika počelo u drugom polugodištu. Goste je dočekao direktor škole, Miroslav Maričić sa profesorom Boškom Malenovićem i učenicima koji uče makedonski jezik.

 

U ovoj školi je za sada 9 učenika koji 2 časa nedeljno uče makedonski jezik. Učenici su iz Hajdučice, Starog Leca i Dužina. Za učenike putnike, direktor je rekao da je obezbeđen prevoz, jer se časovi održavaju nakon redovne nastave. I u ovoj školi su učenicima podeljeni poklon paketi, kao i vaučeri za kupovinu školskog pribora.

 

Za vredne učenike pripremljeni su i kampovi, zimovanje ili letovanje na Ohridu ili u Kruševu.

 

Ambasador je domaćinima zahvalio na gostoprimstvu i istakao da je osnovni cilj njegovih saradnika i njega, kao predstavnika Makedonije u Republici Srbiji, povezivanje dva naroda koji se u Plandištu očigledno ostvaruje. Izrazio je nadu da će saradnja sa opštinom Plandište biti još bolja i uputio poziv školama da učenici koji dolaze na ekskurziju u Beograd, posete i Ambasadu Makedonije.

 

Izvor: Južni Banat

Kategorije: Makedonska zajednica