POLAGANJEM CVEĆA I VENACA U PIROTU OBELEŽENA 78. GODIŠNJICA OD PROGONA JEVREJA

+100%-

POLAGANJEM CVEĆA I VENACA U PIROTU OBELEŽENA 78. GODIŠNJICA OD PROGONA JEVREJA

U Jevrejskoj ulici kod spomen obeležja stradalim Jevrejima, Davidova zvezda, Grad Pirot upriličio je 13. marta 2021. godine obeležavanje 78. godišnjice deportacije i stradanja pirotskih Jevreja – stravičnog zločina koji su 1943. godine počinile bugarske fašističke okupacione snage nad nedužnim Jevrejima Piroćancima. U noći između 12. i 13. marta 1943. godine, pirotski Jevreji su nasilno odvedeni iz svojih domova i više se nikada nisu vratili.

Kod spomen obeležja okupili su se: načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić, zamenik gradonačelnika Miloš Colič i pripadnici različitih organizacija, ustanova i političkih stranaka. Komemorativni skup počeo je minutom ćutanja za sve žrtve ove velike tragedije. Prisutnima se ovom prilikom obratio zamenik gradonačelnika Miloš Colić. On je istakao da ne možemo da zaboravimo 178 osoba koje su odvedene i moramo da pozovemo sve ljude na negovanje kulta različitosti. Colić smatra da je ovaj dan potrebno obeležavati svake godine jer je jedini način da se ne ponavljaju ovakvi zločini da ih stalno pominjemo i ne zaboravimo.

Istoričar Davor Lazarević održao je javni čas istorije objašnjavajući kako je i kada sve počelo. Prema njegovim rečima ovo je najcrnji dan u istoriji Pirota 20. veka. Holokaust je obeležio istoriju Evrope od 1935. do 1945. godine. Lazarević je naglasio da je sećanje na stradale Jevreje ostalo kao kolektivni pečat u svesti Piroćanaca jer je jevrejska zajednica u Pirotu ostavila veliki trag, ostavila je bogato kulturno i istorijsko nasleđe, a naša dužnost je da to sećanje čuvamo.

Jasna Ćirić, predsednica Jevrejske opštine u Nišu, zahvalila se u ime Saveza jevrejskih opština Srbije i Jevrejske opštine Niš na onome što Pirot radi već godinama, a to je čuvanje sećanja na Jevreje koji su ovde živeli. Srećom bilo je i preživelih Jevreja, ali veoma mali broj njih koje Piroćanci tada uspeli da sakriju u svojim domovima.

 

Izvor: Savez jevrejskih opština Srbije

Foto: plusonline.rs