POLOŽENO CVEĆE NA SPOMENIK KLADOVSKOG TRANSPORTA

+100%-

POLOŽENO CVEĆE NA SPOMENIK KLADOVSKOG TRANSPORTA

„Ovo je mesto koje je od januara do septembra 1940. godine bilo jedina mirna luka na putu za obećanu zemlju Jevreja, žrtava nacizma“ napisano je na spomeniku žrtava Kladovskog transporta na dunavskom keju u Kladovu na koji je delegacija opštine Kladovo položila cveće 22. aprila 2021. godine povodom obeležavanja nacionalnog Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu.


Spomenik Kladovskom transportu na dunavskom keju delo je arh. Mimi Bihaly Vučković, a podignut je 2002. godine u znak sećanja na stradale Jevreje koji su iz Nemačke, Austrije i Čehoslovačke 1939. krenuli u Palestinu.


Međutim kako nisu imali tranzitne vize, putovanje Dunavom do Suline nisu mogli da nastave i u Kladovu su bili od kraja decembra 1939. do septembra 1940. godine.


U septembru su brodovima otišli u Šabac, a najveći deo njih je streljan i nastradao u logoru na Sajmištu.


Posle rata napravljen je spisak od 1057 imena pobijenih muškaraca i žena, austrijskih, nemačkih, slovačkih i šabačkih Jevreja. U Kladovu se duže od decenije organizuje tradicionalni porodični seminar Jevreja tokom koga se članovi Saveza jevrejskih opština Srbije druže, upoznaju i uče o svom poreklu i judaizmu, druže se sa meštanima Kladova i kroz priču o Kladovskom transportu ne zaboravljaju žrtve i plemenitost stanovnika Kladova koji su jevrejskim izbeglicama makar na nekoliko meseci, pružili utočište.

 

 

Izvor: SJO

Foto: SJO