POPIS STANOVNIŠTVA SUŠTINSKI JE VAŽAN ZA NACIONALNE MANJINE

+100%-

POPIS STANOVNIŠTVA SUŠTINSKI JE VAŽAN ZA NACIONALNE MANJINE

Popis stanovništva je od suštinske važnosti za nacionalne manjine i za ostvarivanje njihovih prava, istakli su 27. maja 2022. godine predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina, koji su prisustvovali sednici Koordinacije nacionalnih saveta posvećenoj predstojećem popisu stanovništva.


Sednici u Palati Srbija prisustvovali su i predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Republičkog zavoda za statistiku.


Popis stanovništva biće sproveden do 1. do 31. oktobra, a predsednik Makedonskog nacionalnog saveta Borče Veličkovski rekao je da je to jedan od najznačajnijih procesa za građane Srbije u narednom periodu, posebno za manjine jer, kako kaže, treba da se utvrdi tačan broj pripadnika nacionalnih zajednica.

 

U Srbiji, prema procenama, živi između milion i 1,3 miliona pripadnika nacionalnih manjina.

 

“Treba da utvrdimo koliko nas je jer nacionalne zajednice, između ostalog, dobijaju sredstva i na osnovu svoje brojnosti i prisutnosti u Srbiji“, rekao je Veličkovski koji je predsedavao današnjim sastankom.

 

Veličkovski je kazao i da je Srbija lider u regionu i Evropi, a možda i u svetu, po tome kako se, naveo je, poštuju prava nacionalnih manjina.

 

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić rekla je da je popis od suštinske važnosti za nacionalne manjine i da su rezultati popisa “bitna alatka“ u kreiranju strateških planova i razvojnih dokumenata za ostvarivanje prava nacionalnih manjina u zdravstvu, obrazovanju, socijalnoj zaštiti… Naglasila je da je važno da se nacionalni saveti uključe u taj proces i da treba pokrenuti kampanju kako bi se svi građani odazvali popisu.


 

“U republičkom radnom telu imamo svog člana, a imaćemo i u radnim grupama na lokalu“, rekla je Curić novinarima pre početka sastanka.

 

Navela je da popis stanovništva iz 2011.godine nije dao “realnu sliku na terenu“, odnosno da nije dao tačan podatak o broju pripadnika bošnjačke nacionalne manjine u Srbiji, zbog čega ga, kaže, nerado iznose u javnosti.

 

Predsednik Nacionalnog saveta Rusina u Srbiji Borislav Sakač, kazao je da popis stanovništva donosi važne informacije za nacionalne manjine zbog, kako kaže, dimenzionisanja institucija kao što su nacionalni saveti i budžeta za nacionalne manjine.

 

Ocenio je da je briga o nacionalnim manjinama u Srbiji na vrlo visokom nivou i da se to, kaže, posebno vidi u pokrajini.

 

“Kada u razgovorima sa predstavnicima EU predočimo šta smo postigli, oni se iznenade jer u EU nemaju stvari koje smo mi uradili i stavili u zakonske okvire“, rekao je Sakač.

 

Državna sekretarka u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Olena Papuga navela je da nacionalne manjine popis vide kao veoma važan jer se prema rezultatima, kako je objasnila, određuje politika prema manjinama, formiraju nacionalni saveti i određuju sredstva za ustanove i nacionalne savete nacionalnih manjina.

 

Navela je da je resorno ministarstvo formiralo Radnu grupu u kojoj su pripadnici nacionalnih manjina i da su održani sastanci sa Republičkim zavodom za statistiku u cilju, kako kaže, edukacije pripadnika nacionalnih manjina za kampanju popisa i za sam popis.

 

“Zavod je formirao timove u opštinama koji će biti angazozvani na popisu, prevedeni su svi materijali, uputstva i upitnici na 13 jezika nacionalnih manjina, a biće prevedeno još“, rekla je Papuga novinarima.

 

Dodala je da će popisivači na terenu imati uputstva na jezicima nacionalnih manjina, kao i da će u komisijama biti pripadnici nacionalnih manjina.

 

“Prema tome koliko stanovnika živi na određenoj teritoriji toliko će biti popisivača na jezicima nacionalnih manjina“, kazala je Papuga.

 

 

Izvor: rtv.rs

Foto: rtv.rs