PORODIČNI MEĐUOPŠTINSKI SUSRET NA ADI

+100%-

PORODIČNI MEĐUOPŠTINSKI SUSRET NA ADI

U nedelju, 20.juna.2021. godine, u divnom ambijentu bašte restorana “Oaza” na Adi ciganliji, održan je porodični međuopštinski susret. Na njemu je prisustvovalo preko 200 učesnika iz Jevrejskih opština Beograd, Novi Sad, Subotica, Zrenjanin i Pančevo.

 

Ovaj susret je u potpunosti opravdao svoj naziv, pošto su se u velikom broju odazvale čitave porodice. Tako su među prisutnima bile mlađe generacije (bebe, deca, tinejdžeri, omladinci), zatim pripadnici srednje generacije, penzioneri, ali i najstarijih članova koji su preživeli Holokaust.

 

Ideja je bila da Savez jevrejskih opština Srbije, kao krovna organizacija svih Jevrejskih opština, organizuje susret na otvorenom i u prirodi, kako bi se nakon skoro godinu dana pauze izazvane Korona virusom, članovi zajednice ponovo okupili. Da podsetimo, poslednji ovakav skup bio je Šolet u Novom Sadu, u martu 2020. godine. Od tada članovi zajednice imali su veliku želju da se ponovo susretnu i druže.

 

Susret na Adi počeo je okupljanjem u bašti restorana “Oaza”, gde je goste laganom muzikom dočekao DJ “Dmitri G”.

 

Svojim govorima prisutne su pozdravili Robert Sabadoš – predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, i Danijel Bogunović – organizator susreta.

 

Pošto je pre nekoliko nedelja na terenima Fudbalskog saveza Beograda postavljena bista posvećena Hugu Buliju, gostima je bila priređena pešačka tura do biste, gde su se upoznali sa istorijom jevrejske porodice Buli. Licencirani turistički vodič Bojan Ratković, turu je osmislio na vrlo kreativan način i po etapama učesnicima ture pričao o bogatoj istoriji beogradskih Jevreja. Govorio je o tome šta su članovi porodice Buli uradili za Beograd i Srbiju, na koji način su doprineli jevrejskoj zajednici u Beogradu, kako je Hugo Buli iz Nemačke doneo prvu fudbalsku loptu i tako ujedno organizovao prvu fudbalsku utakmicu u Srbiji. Bojan Ratković je zbog velikog interesovanja prisutnih vodio tri ture, od kojih je jedna bila na hebrejskom jeziku.

 

Nakon pešačke ture poslužen je ukusan ručak, a onda je susret upotpunjen nastupom Nikole Salaćanina, koji je izvodio poznate jevrejske i izraelske pesme. Za decu različitog uzrasta, vaspitači predvođeni Tamarom Cvitak, organizovali su interesantne radionice i igrice.

 

Prisustvo velikog broja učesnika na porodičnom međuopštinskom susretu na Adi, pokazalo je da su članovi zajednice željni kvalitetnih događaja. Samim tim, jasno je da je došlo vreme da se energija usmeri na konstruktivne ideje, i počne da razmišlja o budućnosti.

 

Kao što je porodica Buli iza sebe ostavila nešto vredno što je vidljivo i 100 godina kasnije, tako i današnji lideri Jevrejskih opština treba da ostvare nešto što će biti od velikog značaja za buduće generacije jevrejske zajednice u Srbiji.

 

Savez jevrejskih opština Srbije, u saradnji sa lokalnim Jevrejskim opštinama, tokom ovog leta planira da organizuje Šabat međuopštinske susrete u Somboru i Subotici.

 

 

Izvor: SJO

Foto: SJO