Poruka samita u Ohridu – Jačanje regionalne saradnje

+100%-

Ministarski sastanak Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSJIE) održan je danas u Ohridu, a tom prilikom je dogovoreno da se intenzivira regionalna saradnja i bolji zajednički nastup zemalja iz regiona u korišćenju evropskih fondova za regionalnu namenu. 

 

Ministarski sastanak je održan i pored toga što je regionalni samit predsednika i premijera država članica PSJIE, koji je trebalo da u Ohridu bude održan 1. i 2. juna, propao zbog toga što učesnici nisu postigli konsenzus da se poziv za samit uputi i Kosovu, prenela je skopska televizija Sitel, uz napomenu da blokade za učešće Kosova na ministarskom nivou nije bilo.

 

Rumunija, koja predsedava sledećim regionalnim samitom, potencirala je da, kao članica EU, ima posebnu obavezu i radi na tome da se saradnja u regionu odvija efikasnije.

 

U javnosti se, kako navodi Sitel, pojavila informacija da rumunski predsednik ima nameru da u Bukureštu održi predsednički samit koji je otkazan u Ohridu, ali ministar spoljnih poslova Rumunije nije potvrdio da će se najava predsednika i realizovati.

 

Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić izrazio je uverenje da će do sledećeg samita u Rumuniji, dogodine, biti otklonjene sve smetnje u funkcionisanju ove regionalne saradnje, navodi skopska TV.

 

Predsednički samit u Ohridu biće upamćen po tome što je predsednik Makedonije zbog Kosova otkazao samit, zaključuje Sitel, uz pitanje da li će naredni samit u Bukureštu biti upamćen po tome što će Srbija prvi put prihvatiti da sedne za isti sto sa predsednikom Kosova.

Graditi budućnost učeći na prošlosti

Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Poposki poručio je po završetku neformalnog ministarskog sastanka Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSJIE), održanog u Ohridu, da ovakvi susreti doprinose većoj regionalnoj saradnji i da gradeći budućnost treba da učimo iz prošlosti.

 

Dok gradimo ozbiljne izglede za budućnost, treba da učimo iz prošlosti. Očekujemo da ovakvi susreti doprinesu većoj regionalnoj saradnji„, rekao je Poposki na konferenciju za novinare nakon završetka skupa.

 

On je preneo i zajedničku poruku pete konferencije Regionalnog Saveta za saradnju, održane u isto vreme u Ohridu, u kojoj se ističe da će „vizija budućnosti biti ostvarena ukoliko budemo sarađivali i ukoliko budemo dobri susedi„.

 

Glavne teme ministarskog sastanka, na kome su učestvovali šefovi diplomatija Srbije, Bugarske, Hrvatske, Crne Gore, zamenici ministara BiH, Turske i Kosova, kao i politički direktor u grčkom ministarstvu spoljnih poslova i državni sekretar rumunskog ministarstva, bile su u mogućnosti jačanja saradnje radi efikasnijeg iskorišćavanje sredstava EU namenjenih međusobnom povezivanju.

 

Sastanku je prisustvovao i evropski komesar za proširenje Štefan File koji je istakao da je PSJIE prethodnih godina delovao kako „glas regiona“.

 

„Ova saradnja, međutim, mora biti proširena i treba da bude postignut konsenzus o prijemu Kosova (u PSJIE), što bi bilo pozdravljeno od strane EU“, rekao je File. On je dodao da je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine dug proceš, a da će uključivanje drugih država doprineti njegovom rešavanju.

 

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić je povodom veta na učešće Kosova na samitu šefova država ili vlada PSJIE rekao nije bilo uslova da taj sastanak bude održan.


 

Sledeći put mi ćemo razmotriti tu inicijativu i potruditi se da prevaziđemo razlike koje znamo da postoje. Svesni smo svega toga, ali nadamo se da ćemo sledeći put biti u mogućnosti da ovo stanje i ove razlike prevaziđemo„, izjavio je Mrkić.

 

 

Povezane vesti:

U Ohridu ipak sastanak ministara uz učešće kosovskog ministra

Otkazan samit u Ohridu – Saradnja u regionu uzdrmana

Josipović ne ide u Ohrid zbog Kosova

 

O Procesu saradnje u Jugoistočnoj Evropi

Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi pokrenut je 1996. godine sa ciljem da se Jugoistočna Evropa transformiše u region stabilnosti, bezbednosti i saradnje u skladu sa evropskim integracionim tokovima, a kroz unapređenje međusobnog dijaloga i saradnje na svim nivoima i u svim oblastima od zajedničkog interesa. U radu Procesa saradnje u svojstvu punopravnih članova učestvuje dvanaest zemalja: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, Moldavija, Rumunija, Srbija, Slovenija i Turska.

 

Aktivnosti PrS JIE odvijaju se na samitima šefova država ili vlada, sastancima MIP, kao i na nivou političkih direktora MIP zemalja učesnica ove inicijative. Takođe, održavaju se i sastanci Trojke kao stalnog koordinacionog tela, koju sačinjavaju trenutni, prethodni i budući predsedavajući. Sastanci na nivou resornih ministarstava održavaju se prema potrebi uz razmatranje pojedinih pitanja koja su od interesa zemalja članica.

 

Srbija se uključila u punom kapacitetu u aktivnosti PrS JIE na Samitu u Skoplju održanom u oktobru 2000. godine.

 

Više o Procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi pročitajte na stranici Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije

Kategorije: Kratke Vesti, Najvažnije