Poseta ambasadora Radka Vlajkova Osnovnoj školi „Ivo Andrić” u Beogradu

+100%-

Poseta ambasadora Radka Vlajkova Osnovnoj školi „Ivo Andrić”  u Beogradu

Ambasador Bugarske u Beogradu NJ.E. Radko Vlajkov posetio je 23. maja u okviru projekta „#EUnasrpskom #EUinSerbian” Osnovnu školu „Ivo Andrić” na Kanarevom brdu. Posetu je organizovala Agencija IDR, u sklopu projekta, koji zajedno sprovodi sa Ambasadom Republike Bugarske u Beogradu. 

 

„Oduševljen sam jer sam dočekan na stari slovenski način, pogačom i solju“ – prokomentarisao je ambasador Vlajkov, kada ga je ispred sale dočekao trio u narodnim nošnjama.

 

Učenici šestog razreda OŠ „Ivo Andrić” simulirali su rad Saveta Evropske unije, kojim trenutno predsedava Republika Bugarska. Svi delegati zasedanja predstavili su se ambasadoru Vlajkovu na jeziku zemlje koju su reprezentovali. Predočili su ambasadoru Vlajkovu Dunavsku strategiju i kasnije je na zasedanju jednoglasno i usvojili, a prezentovani su i promotivni filmovi o Evropskoj uniji, Republici Bugarskoj i Ćirilu i Metodiju, kao i zanimljivosti vezane za EU i Bugarsku.

 

„Za mene, kao oca, nema lepše stvari nego kada se nađem pred ovakvim auditorijumom. Drago mi je što negujete evropske vrednosti. Vi ćete za sedam godina, kada se nadam da ćemo živeti u istoj zajednici, imati 20 godina i bićete snaga društva, koja tek izlazi sa fakulteta. Možda mislite da je to sada daleko od vas, ali verujte, to vreme je bliže nego što pretpostavljate. Zato me raduje da vidim da se bavite stvarima koje prevazilaze radni program“ – rekao je ambasador Vlajkov osnovcima.

 

Školarci su postavili sijaset zanimljivih pitanja. Od sličnosti i razlike među Srbima i Bugarima, preko stvari koje se najviše dopadaju ambasadoru Vlajkovu u našoj zemlji, sporta i naravno – povezivanja sa osnovcima iz njegove zemlje.

 

„O sličnostima Srba i Bugara mogu da pričam puna četiri školska časa, a o razlikama, što je izuzetno teško pitanje, skoro da i nemam šta da kažem osim nekih finesa. Vezuje nas i vera, vezuje nas i pismo, ćirilica i zato ćemo sutra da proslavimo zajedno Dan Ćirila i Metodija. Uradiću sve što je u mojoj moći da vas povežem sa školom iz Bugarske, da posetite jedni druge, razmenite iskustva, izgradite prijateljstva i nadam se da ćete uskoro da budete i moji gosti u rezidenciji“ – zahvalio se ambasador Radko Vlajkov na sjajnoj organizaciji šestacima OŠ „Ivo Andrić”.

 

Razmenjeni su i pokloni. Deca su pripremila svoje najbolje radove za ambasadora, dok je ambasador svakom učesniku zasedanja ponaosob predao poklon Ambasade Bugarske.

 

Ambasador Vlajkov i direktor OŠ „Ivo Andrić”, dr Milan Pašić, posadili su u Parku prijateljstva, bugarsku ružu, kao simbol koji će ih povezivati u budućnosti. Posebni iznenađenje za ambasadora bila je streljana u kojoj se pripremamju i srpski olimpijci.

 

Dočekala ga je reprezentativka i dvostruka nacionalna šampionka Ivana Marić, sa kojom se ambasador oprobao u  gađanju vazdušnom puškom.

 

Izvor: Far

 

Kategorije: Izdvajamo