POSPEŠIVANJE ZAPOSLENOSTI MLADIH ROMA U KRAGUJEVCU

+100%-

POSPEŠIVANJE ZAPOSLENOSTI MLADIH ROMA U KRAGUJEVCU

Potpisivanjem sporazuma između grada Kragujevca i Fondacije za obrazovanje Roma, 23. novembra 2021. godine, ozvaničena je saradnja na ostvarivanju mera i aktivnosti u oblasti unapređenja položaja Roma, a u okviru projekta Fondacije ”Pospešivanje zapošljivosti Roma – faza 2”.


Ovaj projekat se realizuje uz podršku programa nemačke finansijske saradnje, koju implementira Nemačka razvojna banka.


Potpisivanjem memoranduma o saradnji Kragujevca sa predstavnicima Fonda za obrazovanje Roma, započela je realizacija projekta pospešivanja zapošljavanja pripadnika ove nacionalne manjine.


Romima iz Kragujevca pruža se mogućnost da se edukuju i stiču stručnu praksu iz oblasti životnih veština, kroz projekat ”Pospešivanje zapošljivosti Roma”.

Cilj projekta je da podstakne zapošljvanje mladih Roma, jačanjem njihovih kapaciteta kroz različite stručne obuke, prekvalifikaciju i stažiranje u javnom i privatnom sektoru.


Tu je i poboljšanje kvaliteta i inkluzivnosti obrazovnog sistema u Srbiji i zagovaranje za socijalno uključivanje Roma i Romkinja.


Projekat finansira nemačka vlada i obuhvata 78 srednjih škola u 56 opština, a uključena su 92 mentora koji rade sa 174 srednjoškolaca.


U Kragujevcu je 2014. godine osnovana Kancelarija za romska pitanja, koja je izuzetno aktivan mobilni tim za inkluziju Roma.


U planu je i da se profesori srednjih škola obuče za mentorski rad sa srednjoškolcima romske nacionalnosti.


Kampanja za upis u srednje škole biće organizovane za učenike osmog razreda, a stručna obuka, karijerno savetovanje i plaćene stručne prakse biće omogućene za više od 200 korisnika.

 

Izvor: rtk.rs

Foto: rtk.rs