POSTAVLJANJE MEZUZA U SAVEZU JEVREJSKIH OPŠTINA SRBIJE

+100%-

POSTAVLJANJE MEZUZA U SAVEZU JEVREJSKIH OPŠTINA SRBIJE

I ispisat ćete ih (reči Gospoda) na dovratcima (mezuzot) kuća svojih i na vrata svoja”. (Ponovljeni zakoni, 6:9)U ponedeljak 28. juna 2021. godine, upriličena je svečanost u Savezu jevrejskih opština Srbije povodom zakucavanja mezuza na dovratnicima unutrašnjih prostorija u sedištu Saveza u Kneginje Ljubice 14.

 

Događaju su prisustvovali predsednik SJOS – Robert Sabadoš i svi zaposleni.Pre zakucavanja prve mezuze i izgovaranja molitve rabin Isak Asiel je rekao nekoliko reči o njenom značaju i simbolici, o tome da je njena uloga  da stalno podseća vernike na njihovu privženost Bogu i moralne obaveze Jevreja, naglasivši kako ni jedna jevrejska kuća ne sme biti bez mezuze na svojim vratima.

 

Svečanosti je prisustvovala i gospođa Ester Bajer koja je donirala pravljenje i opremanje košer kuhinje u Savezu. Njoj je ukazana čast da okači mezuzu na vrata košer kuhinje, što je ona prihvatila sa uzbuđenjem i radošću.Da podsetimo, prvu mezuzu u Savezu jevrejskih opština Srbije, na ulazna vrata postavio je ambasador Izraela – Jahel Vilan.


Izvor: SJO
Foto: SJO