POTPISAN PROTOCOL O SARADNJI IZMEĐU NACIONALNOG SAVETA ČEŠKE NACIONALNE MANJINE I KULTURNOG CENTRA VRŠAC

+100%-

POTPISAN PROTOCOL O SARADNJI IZMEĐU NACIONALNOG SAVETA ČEŠKE NACIONALNE MANJINE I KULTURNOG CENTRA VRŠAC

U galeriji Doma vojske u Vršcu, pred velikim brojem posetilaca i medija,  3. marta 2022. godine otvorena je izložba „Duh Čeha“, autora Antona Stehlika koja je organizovana u saradnji Kulturnog centra Vršac, KUPU „Češka Beseda“ Vršac i Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine. Otvaranje ove izložbe, kao jednog u nizu programa saradnje između Kulturnog centra i KUPU „Češka beseda“, poslužilo je i kao povod za potpisivanje protokola o budućoj saradnji između ove institucije kulture i Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine.




Prisutne je na otvaranju izložbe pozdravio direktor Kulturog centra Davor Stojković izrazivši veliko zadovoljstvo što je iz dugogodišnje plodne saradnje proisteklo potpisivanje ovog protokola koji će doprineti još uspešnijoj i bogatijoj saradnji ubuduće. Dr Trajan Kačina, član Gradskog veća za kulturu, izajvio je da Grad Vršac svesrdno podržava ovakav vid saradnje sa nacionalnim manjinama. „Lepo je videti ovako dobro posećen događaj. Vršac je grad u kome živi više od dvadeset nacionalnih manjina i veoma je značajno, kroz ovakve kulturne događaje, pružiti svim našim sugrađanima priliku da upoznaju istoriju i kulturu svojih komšija, rekao je on.



 

Ispred KUPU „Češka beseda“ obratila se predsednica udruženja Dragana Radović, zahvalivši se Kulturnom centru što već godinama unazad otvara svoja vrata za programe koje udruženje realizuje. Gospođa Ljiljana Stehlik, predsednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, izrazila je svoje zadovoljstvo zbog potpisivanja protokola o saradnji zahvalivši se predstavnicima Kulturnog centra Vršac, Grada Vršca i vršačkog ogranka uduženja „Češka beseda“, kao jednog od najuspešnijih na teritoriji južnog Banata, što su imali sluha za negovanje ove saradnje i time doprineli kako prezentaciji, tako i očuvanju češke kulture, jezika i običaja.




O samoj postavci govorio je njen autor Anton Stehlik, obrazloživši da je izložba nastala je na osnovu istorijske monografije učitelja Karela Schovaneca pod nazivom „Istorija češkog naselja Fabijan u kraljevini Jugoslaviji“. Cilj izložbene postavke je bio da se otkrije i učiniti dostupnim veći deo zaostavštine jednog od najznačajnijih i najaktivnijih članova belocrkvanske Čehoslovačke besede, učitelja Karela Schovaneca. Otvaranje izložbene postavke „Duh Čeha“ bilo je obogaćeno i prezentovanjem segmenata pomenute knjige koje su, na srpskom i češkom jeziku, čitali mladi članovi ogranka udruženja iz Kruščice Barbara i Ivan Irović.

 

 

Izvor: savetceha.rs

Foto: savetceha.rs