Potpisan sporazum u okviru programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“

+100%-

Potpisan sporazum u okviru programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“

Državna sekretarka dr Stana Božović Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prisustvovala je 28. juna svečanom potpisivanju Sporazuma u okviru programa IPA 2016 ,,Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, koji će se sprovoditi u 10 novoizabranih opština: Lebane, Vršac, Surdulica, Doljevac, Mladenovac, Pirot, Smederevska Palanka, Aranđelovac, Bečej i Loznica.

 

Dr Stana Božović izrazila je zadovoljstvo zbog početka sprovođenja komponente 1. ovog programa, ali i zbog izbora baš ovih jedinica lokalne samouprave u kojima će se komponenta realizovati. Takođe, navodi i je Sektor za antidiskriminacionu politiku i unapređenje rodne ravnopravnosti  upoznat sa merama koje su sprovođene na polju inkluzije Roma i Romkinja tokom prethodnog perioda kao i sa planovima koji su navedeni za predstojeći period.

 

„Smatramo da su izveštaji koje ste Ministarstvu podneli početkom godine jedan od pokazatelja vaše spremnosti da budete deo ovog važnog procesa. Takođe, smatramo da je pri odabiru opština vođeno računa o broju stanovnika romske nacionalnosti u njima, o njihovom stepenu razvijenosti i o ravnomernoj regionalnoj zastupljenosti. Ključna reč u procesu koji danas zajedno započinjemo jeste ,,održivost“. Uz materijalnu podršku naših partnera iz Evropske Unije i logističku podršku Stalne konferencije gradova i opština bićete u mogućnosti da uspešno započnete željene korake ka osnaživanju romske zajednice u vašim opštinama“, rekla je Božović.

 

Državna sekretarka istakla je da je jedan od prioriteta ovog projekta stvaranje mobilnih timova za inkluziju Roma i Romkinja, a vodeća uloga u timovima namenjena je koordinatorima za romska pitanja.

 

„Resorno Ministarstvo smatra da njihov status mora biti jasno definisan u okviru svake opštinske uprave. Takođe, smatramo da je od suštinske važnosti da osoba koja obavlja dužnost koordinatora bude romske nacionalnosti kako bi stekla neophodno poverenje u okviru lokalne romske zajednice i bila senzitivisana za njihove probleme u svim pojedinostima“, naglasila je.

 

Svečanom potpisivanju je  prisustvovali su i predsednik Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2016. do 2025. Godine dr Nenad Ivanišević i šef I sektora operacija Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Nikolas Bizel, kao i predstavnici 10 pomenutih opština.

 

Nosilac ovog projekta je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a sprovodi ga Stalna konferencija gradova i opština. Program ima za cilj unapređenje i osnaživanje lokalnih zajednica za uključivanje Roma.

 

Izvor: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

 

Kategorije: Romska zajednica