Potpisana Deklaracija o inkluziji Roma

+100%-

Potpisana Deklaracija o inkluziji Roma

Na prvom skupu Romske interparlamentarne organizacije potpisana je Deklaracija kojom se definišu ciljevi delovanja te organizacije u procesu uključivanja Roma.

 

Deklaraciju su u Domu Narodne skupštine potpisali Romi parlamentarci iz pet zemalja, Srbije, Makedonije, Slovačke, Hrvatske i Bugarske, a u procesu njenog nastanka učestvovali su i parlamentarci Romi iz Rumunije.

 

U Deklaraciji se navodi da legitimitet interparlamentarne organizacije počiva na legitimitetu slobodnih i poštenih neposrednih izborra njenih članova od strane građana, kao i na demokratskim principima kojih će se pridržavati u radu.

 

“Delovaćemo kao podsticaj i podrška akcijama na nacionalnom i međunarodnom nivou kao partner domaćim i međunarodnim institucijama u definisanju politika, kao odgovoran, pouzdan i konstruktivan partner svima koji žele da daju doprinos rešavanju problema romske zajednice”, navedeno je u Deklaraciji.

 

Kako je navedeno Romska interparlamentarna organizacija delovanje će zasnivati na poštovanju odgovarajućih deklaracija i konvencija UN, OEBS, SE, IPU, EU, nacionalnih zakonodavstava i strategija donetih u okviru dekade inkluzije Roma.

Izvor: Romske novine

Kategorije: Arhiva