Pragmatičnim pristupom do poboljšanja položaja manjina u Rumuniji i Srbiji

+100%-

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak i državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Rumunije Đorđe Čamba, obojica kopredsedavajući Međuvladine mešovite komisije za nacionalne manjine Srbije i Rumunije, razgovarali su u Beogradu o saradnji na rešavanju pitanja bitnih za položaj rumunske i srpske nacionalne manjine u dve naše države u narednom periodu.

 

U fokusu njihovog razgovora bila su pitanja obrazovanja i informisanja, a g. Čamba je izrazio zadovoljstvo što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno obećao poboljšanje informisanja rumunske nacionalne manjine u Srbiji, kao i ulaganje u povećanje broja nastavnog osoblja za nastavu na rumunskom jeziku.

 

Čamba je ocenio da je neophodan pragmatičan nastup u radu Međuvladine mešovite komisije za nacionalne manjine, a predstavnici Srbije i Rumunije su se dogovorili da naredni sastanak kosekretara Komisije bude 30. i 31. oktobra u Bukureštu.

 

Zaključio je da očekuje konstruktivan rad ove komisije i pozitivnu ulogu u procesu evropskih integracija Srbije, kao i podršku Rumunije tokom predstojećeg predsedavanja Rumunije Evropskom unijom.

 

Na sastanku u Bukureštu bi trebalo da se utvrde do sada realizovani zaključci i postavi nacrt novih preporuka u interesu unapređenja položaja obe manjinske zajednice u našim državama.

 

Državni sekretar Bošnjak je obavestio Čambu o nedavnim sastancima sa predstavnicima rumunske nacionalne manjine u centralnoj i istočnoj Srbiji, kojima je prisustvovao i generalni konzul Rumunije, kao i o novim zakonskim rešenjima koja se tiču manjinskih pitanja u čijoj pripremi je učestvovao i predstavnik rumunskog nacionalnog saveta.

 

Bošnjak je rekao i da sve radnje vezane za izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina teku kako je planirano, kao i da je u Poseban birački spisak trenutno upisano 18970 građana sa pravom glasa za rumunski nacionalni savet, a da je do sada podneta jedna izborna lista.

 

Izvor: Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave