Pravni fakultet u Novom Sadu pravosnažno osuđen za diskriminaciju mađarskih učenika

+100%-

Pravni fakultet u Novom Sadu postupio je diskriminatorski jer je ove školske godine za studente koji su odlučili da polažu prijemni ispit na mađarskom jeziku uveo obavezu da dodatno polažu srpski jezik, pismeno i usmeno, potvrdio je danas novosadski Apelacioni sud.

 

Taj sud je na taj način potvrdio presudu Višeg suda i obavezao Pravni fakultet da ubuduće mora da organizuje prijemni ispit i na jezicima nacionalnih manjina i naveo da je Pravni fakultet, odbijajući da to učini, postupao diskriminatorski.

 

Tužbu protiv Pravnog fakulteta podneo je Savez mađarskih učenika Vojvodine.

 

Pravni zastupnik Saveza mađarskih studenata Veljko Milić rekao je agenciji Beta da je sud na taj način po drugi put utvrdio da je došlo do diskriminacije kandidata za upis koji su pripadnici mađarske nacionalne manjine.

 

Pravni fakultet prethodno je odbijao da organizuje prijemni ispit na mađarskom jeziku, zbog čega ga je tužio Savez mađarskih učenika Vojvodine.

 

Pravnosnažnom presudom utvrđeno je da je Pravni fakultet postupao diskriminatorski prema pripadnicima mađarske nacionalne manjine, jer im nije omogućio polaganje prijemnog ispita na mađarskom jeziku za prethodne tri školske godine, pod uslovima i na način propisan Pokrajinskom skupštinskom odlukom o polaganju prijemnog ispita na visokoškolskoj ustanovi čiji je osnivač AP Vojvodina, na jezicima nacionalnih manjina.

 

Izvor: 021

Kategorije: Mađarska zajednica