PRAVOSLAVNI HRIŠĆANI ŠIROM SVETA DANAS PROSLAVLJAJU USKRS

+100%-

PRAVOSLAVNI HRIŠĆANI ŠIROM SVETA DANAS PROSLAVLJAJU USKRS

Pravoslavni hrišćani širom sveta, koji slave Uskrs po julijanskom kalendaru, obeležavaju danas najsvečaniji hrišćanski praznik, praznik Vaskrsenja Hristovog.

 

Uskrs po julijanskom kalendaru proslavlja oko dve stotine miliona hrišćana u svetu. Slavi se prve nedelje posle punog meseca iza prolećne ravnodnevnice i pokretan je praznik, kao i ostali koji su vezani za njega, kao Vaznesenje i Duhovi. Za hrišćane je ovo praznik nad praznicima, koji označava pobedu vere i života nad smrću.  Dan pre Uskrsa, pravoslavni hrišćani okupljaju se kod crkve Svetog groba u Jerusalimu da bi prisustvovali obredu priziva Svetog ognja, koji se tradicionalno održava na Veliku subotu. Proslava Uskrsa potom počinje ponoćnim bogosluženjima u svim pravoslavnim crkvama širom sveta. Vernici se za ovaj praznik pozdravljaju sa „Hristos vaskrse“ i „Vaistinu vaskrse“. Uskrs po Julijanskom kalendaru slave Ruska, Srpska, Gruzijska, Konstantinopoljska, Grčka, Bugarska, Jerusalimska i druge pravoslavne crkve.

 

Kod hrišćana je običaj da se za Uskrs pripreme obojena jaja, simbol obnavljanja prirode i života, na kojima se crtaju hrišćanska obeležja.

 

Svim vernicima koji danas proslavljaju Vaskrsenje Hristovo, čestitamo ovaj najveći hrišćanski praznik.

 

Kategorije: Sedam dana, Top vesti