Predate prve liste za predstavnike nacionalnih saveta

+100%-

Republička izborna komisija je ostavila rok za podnošenje izbornih lista do 19. oktobra u ponoć. Podnošenje liste kandidata se odvija ubrzanim tempom. Tako su među prvima liste kandidata u Narodnoj skupštini predali Romi, Mađari, Slovaci, Bunjevci i Rusini.

 

Predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, Jene Hajnal, predvodi izbornu listu kandidata „Mađarsko zajedništvo”, koja je u ovom mandatu imala većinu s 31 članom od ukupno 35, koliko broji Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine.

 

Izbornu listu s 15 kandidata predala je i Bunjevačka koalicija, koju čine četiri člana i koju predvodi predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, Suzana Kujundžić Ostojić. Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine postigao je značajne rezultate, pre svega u očuvanju bunjevačkog govora.

 

Romska nacionalna manjina je takođe predala listu kandidata, koja sadrži 35 imena, pod nazivom „Sveevropski romski pokret”. Listu Roma pod brojem 1 predvodi Jelena Jovanović. „Sveevropski romski pokret” se bori za program evropske Srbije – navela je Jelena Jovanović. – Važno nam je da se obezbede bolji preduslovi u svim segmentima delokruga rada nacionalnog saveta, da se insistira na negovanju maternjeg jezika i informisanju Roma na maternjem jeziku.

 

RIK je proglasio i listu „Slovaci napred! – Slovaci vpred! – Pavel Surovi“ za neposredne izbore za članove Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine, kao i listu „Rusini zajedno/Rusnaci vedno“ za izbore za članove Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine.

Kategorije: Sedam dana, Top vesti