PREDSEDNICA BOŠNJAČKOG NACIONALNOG VIJEĆA UPUTILA PISMO PREDSEDNIKU REPUBLIKE TURSKE

+100%-

PREDSEDNICA BOŠNJAČKOG NACIONALNOG VIJEĆA UPUTILA PISMO PREDSEDNIKU REPUBLIKE TURSKE

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća uputila je danas pismo predsedniku Republike Turske, Redžepu Tajipu Erdoganu.

 

U pismu se između ostalog kaže:

 

„Novi Pazar, kao i cijela regija Sandžak, se posljednjih mjesec dana suočava sa velikim problemima izazvanim pandemijom korona virusa. Naime, od početka mjeseca juna broj oboljelih ubrzano raste sa velikim brojem težih slučajeva, koji zahtijevaju bolničku i medicinsku pomoć.

 

Situacija je posljednjih deset dana postala jako ozbiljna, u Novom Pazaru i Tutinu imamo više desetina novih slučajeva na dnevnom nivou, a pacijenti u kritičnom stanju se svakodnevno šalju na dalje liječenje u veće medicinske centre širom Srbije. Informišemo vas da je samo u novopazarskoj bolnici oboljelo dvadeset ljekara i više od četrdeset medicinskih tehničara i pomoćnog osoblja. Broj umrlih se također povećava iz dana u dan.

 

Republika Turska i Vi lično ste više puta izlazili u susret i pružali pomoć narodu Sandžaka i to u trenucima i vremenima kada nam je bila najpotrebnija i mi vam upućujemo riječi duboke zahvalnosti i priznanja.

 

Uvaženi predsjedniče Erdoan, imajući u vidu Vašu želju i težnju da pomognete svima kojima je pomoć potrebna, nalazim slobode da Vam se obratim još jednom i zamolim za hitnu pomoć Sandžaku koja je u ovom trenutku najpotrebnija u medicinskom osoblju. Vjerujemo da je medicinsko osoblje u Vašoj zemlji stručno i sposobno i da je u periodu najvećeg udara korona virusa uspjelo da na ove izazove odgovori profesionalno i da spasi veliki broj života.

 

Imajući u vidu relativno malu nisku stopu smrtnosti u Turskoj u poređenju sa velikim broj zaraženih u Vašoj zemlji, uvjereni smo da će Vaše medicinsko osoblje, prije svega ljekari, adekvatno zamijeniti naše oboljele ljekare i na taj način pomoći prevazilaženju krize u kojoj se narod Sandžaka našao u ovoj opštoj nevolji.

 

Duboko smo uvjereni da ćete nam kao i više puta prije izaći u susret i potvrditi historijske i viševjekovne veze između naših naroda.“

 

Izvor: BNV

Kategorije: Bošnjačka zajednica