PREDSEDNICA SLOVAČKE NACIONALNE MANJINE OSUDILA PRETEĆE PISMO SLOVACIMA

+100%-

PREDSEDNICA SLOVAČKE NACIONALNE MANJINE OSUDILA PRETEĆE PISMO SLOVACIMA

Predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Ljibuška Lakatoš najoštrije je osudila preteće pismo koje je stiglo slovačkoj evangelističkoj crkvi u Begeču, 23.oktobra 2021. godine, u kome se Slovacima iz tog mesta daje rok od dva-tri meseca da se isele u susedni Gložan, većinsko slovačko mesto.


„Kao lojalna građanka Republike Srbije, kao i svi naši sugrađani, moram najoštrije da osudim ovakvo nehumano postupanje, koje je nepoznato lice sebi dozvolilo i time počinilo nečovečno delo prema slovačkom stanovništvu u Begeču, prema svi stanovnicima Begeča kao i ostalim stanovnicima u svim našim sredinama“, navodi se u izjavi Lakatoš.


Ona osuđuje ove pretnje ili napade na Slovake u Begeču kao, kako je navela, varvarski čin, nedostojan čoveka, kao napad na identitet slovačke lojalne manjine, kao zastrašujući čin, kao mržnju ne samo prema slovačkoj manjini već i prema svim našim stanovnicima i kao širenje fašističkih ideja, mržnje na nacionalnoj osnovi i raspirivanje ubilačkih namera.

 

„Slovaci u Srbiji su lojalni stanovnici svoje zemlje, Srbija je naša otadžbina, ovde smo rođeni, a naši preci su se naselili u ove prostore pre više od dva i po veka. Vekovima dakle živimo ovde ne samo jedno pored drugog, već i jedni sa drugima. Slavimo, odnosno poštujemo oba hrišćanska praznika – i po julijanskom, i po gregorijanskom kalendaru“, kazala je ona.


Dodaje da smatra da ovakvi gnusni postupci moraju da budu što pre zaustavljeni. „Počinitelj mora da bude razotkriven i neka odgovara za svoja nepravedna dela i šovinističke ideje pred zakonom. Verujem da se u ovom slučaju radi o jednom izolovanom i ekstremnom činu pojedinca i stoga tražimo od nadležnih organa da adekvatno kazne počinioca ovog krivičnog dela“, rekla je u izjavi.

 

 

Izvor: rs.n1info.com

Foto: Morguefile/Ilustracija