PREDSEDNIK KANCELARIJE ZA SLOVAKE U DIJASPORI U POSETI NSSNM

+100%-

PREDSEDNIK KANCELARIJE ZA SLOVAKE U DIJASPORI U POSETI NSSNM

Dana 12. aprila 2021. godine, predsednik Kancelarije za Slovake u dijaspori Milan Jan Pilip, posetio je Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine u Novom Sadu u okviru svog nedeljnog poslovnog boravka u Srbiji. U delegaciji sa predsednikom ove kancelarije bili su i Igor Vencel, zamenik ambasadora Republike Slovačke u Beogradu, Kristina Vargova i Denis Palutka, zaposleni ove kancelarije iz Bratislave.


Ljibuška Lakatoš, predsednica NSSNM, dočekala je uvažene goste iz Slovačke u prostorijama NSSNM. U delegaciji Nacionalnog saveta bili su potpredsednici NSSNM Tatjana Vujačić i Zlatko Šimak, kao i direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka Vladimir Francisti.


Tokom sastanka u Nacionalnom savetu, predsednica Lakatošova upoznala je goste o aktivnostima NSSNM, podvukla je značaj saradnje sa Kancelarijom za Slovake u dijaspori. Centralna tačka sastanka bilo je pitanje izgradnje Slovačkog centra u Novom Sadu i predstojeće potpisivanje ugovora NSSNM sa kancelarijom, što bi trebalo da bude praćeno prenosom sredstava i postepenim početkom radova na izgradnji. Prisutni su podvukli veliki značaj postojanja ovog objekta, koji će u bliskoj budućnosti na jednom mestu okupiti sve institucije slovačke nacionalne manjine, sa sedištem u Novom Sadu.

Bilo je reči i o aktivnostima Nacionalnog saveta tokom pandemije, posebno u oblasti obrazovanja, kao i o predstojećem popisu stanovništva u Republici Srbiji. Gosti su razgovarali o iskustvu Slovačke Republike u ovoj oblasti i o prednostima primene elektronskog modela popisa u Slovačkoj. Ako se sličan model primeni i u našoj državi, za slovačku nacionalnu manjinu bilo bi posebno interesantno da mapira broj emigriranih lica u svetu.


U nastavku sastanka u savetu je održana konferencija za štampu za medije koji izveštavaju na slovačkom jeziku.


Tokom jednonedeljne posete delegacija iz Slovačke, predvođena predsednikom M. J.Pilipom, posetiće Bački Petrovac, Gložan, Selenču, Kovačicu i Staru Pazovu, a takođe će posetiti i pojedine institucije od posebnog značaja za slovačku nacionalnu manjinu u Novom Sadu, kao i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u Palati Srbija i Ministarstvo državne uprave i lokalne uprave u Beogradu.

 

 

Izvor: rada.org.rs

Foto: rada.org.rs