PREDSEDNIK NS NEMAČKE NACIONALNE MANJINE OTVORIO IZLOŽBU „ARHITEKTURA U SALCBURGU“

+100%-

PREDSEDNIK NS NEMAČKE NACIONALNE MANJINE OTVORIO IZLOŽBU „ARHITEKTURA U SALCBURGU“

Izložba ambasade Austrije „Arhitektura u Salcburgu: od baroka do savremenog doba“ otvorena je u 13. oktobra 2020. godine u prostorijama Humanitarnog udruženja Nemaca „Gerhard”. Izložba prikazuje istorijske primere i odabrane građevine koje su od 1970-ih nagrađivane Državnom nagradom za arhitekturu. U Srbiji je Salcburg pre svega poznat kao barokni (muzički) grad, ali postoji i veliko interesovanje za modernu i savremenu arhitekturu. Cilj izložbe je da pobudi interesovanje za nove aspekte austrijske kulture. Izložbu je otvorio Mihael Plac, predsednik Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine i  zamenik predsednika HUN „Gerhard“ , a na otvaranju je zbog epidemiološke situacije prisutvovao najuži krug ljudi.

Ova izložba je prva od dve koje će biti izložene u prostorijama HUN „Gerharda“ i publika je može pogledati svakim radnim danom do 22. oktobra od 10 do 18 časova. Naredna izložba biće od 27. oktobra do 6. novembra pod nazivom „Kalliope Austria – žene u društvu, kulturi i nauci”. Izložba se bavi značajnim Austrijankama u proteklih 200 godina. Pored reprodukcija, izložba prati životne priče aristrokatkinja, umetnica, domaćica salona, naučnica, aktivistkinja za ženska prava, političarki, glumica, muzičkih umetnica i rediteljki u hronološkom sledu. Od čeznje za slobodom u vreme bidermajera do našeg 21. veka mnogo toga je postignuto. Ali se takođe jasno vidi da istinska jednakost tek treba da se postigne i da zaista mnogo toga tek treba da bude urađeno na tom polju.

HUN „Gerhard“ je ove godine organizovao niz izložbi ambasade Austrije u saradnji sa Udruženjima Nemaca u Kuli, Beloj Crkvi i Zrenjaninu, u okviru kojih će, pored navedenih, biti prikazane „Požarevački mir“ i „Gustav Klimt“.

 

Izvor: NS nemačke nacionalne manjine

Foto: soinfo.org