Predsednik Pokrajinske vlade primio predstavnike rusinskih institucija

+100%-

Predsednik Pokrajinske vlade primio predstavnike rusinskih institucija

Delegaciju predstavnika rusinskih institucija primio je juče predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Rusini-Mirovic1

 

Predsednik Pokrajinske vlade je u razgovoru sa predsednikom Nacionalnog saveta Rusina Slavkom Racom, potvrdio da su pitanja očuvanja identiteta i unapređenje položaja nacionalnih manjina u Vojvodini, zajedno sa rusinskom, prioritetna u politici Pokrajinske vlade.

 

Predsednik Mirović je predstavnicima Nacionalnog saveta, Zavoda za kulturu Rusina i Novinsko izdavačke ustanove „Ruske slovo“, istakao da će Pokrajinska vlada, kada je reč o finansijskoj podršci prema nacionalnim savetima nacionalnih manjina u našoj pokrajini, imati u vidu njihove potrebe u celini. Mirović je rekao da će u zavisnosti od okvira sredstava, nakon predstojećeg rebalansa, nivo finansiranja nacionalnih saveta biti vraćen na raniji prosek.

Rusini-Mirovic2

Predstavnici Nacionalnog saveta Rusina, upoznali su predsednika Pokrajinske vlade sa najvažnijim planovima, koji su od vitalnog značaja za Rusine u pokrajini na polju obrazovanja, kulture i informisanja, istakavši značaj saradnje sa Pokrajinskom vladom u okviru projekata koji bi mogli doneti poboljšanja ovoj nacionalnoj manjini na svim nivoima.

 

Gosti su predsednika Mirovića pozvali na 55. Festival rusinske kulture „Crvena ruža“, koji će se u Ruskom Krsturu održati 1.i 2. oktobra.

 

Izvor: Pokrajinska vlada