Predsjednica BNV-a čestitala Dan Sandžaka

+100%-

Predsjednica BNV-a čestitala Dan Sandžaka

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća, dr. Jasmina Curić, povodom 20. novembra – Dana Sandžaka, uputila je čestitku svim građanima i građankama Sandžaka:

 

“20. novembra 1943. godine u Pljevljima je osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka, ZAVNOS. Tog dana u vihoru Drugog svjetskog rata, sandžački Bošnjaci, Srbi i Crnogorci su se ujedinili u borbi protiv fašizma i sa idejom očuvanja posebnosti svoje zemlje, Sandžaka. Na prvom zasjedanju ZAVNOS-a odabrana su 62 vijećnika. Među izabranim vijećnicima bilo je pripadnika svih sandžačkih nacionalnosti i vjera, te i prvi put u našoj historiji izabrano je pet žena. Tada je formiran i Izvršni odbor ZAVNOS-a sa Sretenom Vukosavljevićem kao predsjednikom i Muratom ef. Šećeragićem, kao potpredsjednikom. Tokom naredne dvije godine, ZAVNOS je bio sandžačka vlada sa planom da Sandžak postane zasebna federalna jedinica.

 

Dan Sandžaka je nacionalni blagdan Bošnjaka i svih građana Sandžaka koji predstavlja jedan od najsvjetlijih perioda u modernoj historiji sandžačkih naroda, ideju antifašizma, težnju za slobodom, ljudskim pravima i trajno evropsko opredjeljenje naroda koji žive u Sandžaku.

 

Svim građanima Sandžaka, kao i onima koji su daleko, a Sandžak im je u srcu, u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća i svoje lično ime, čestitam 20. novembar, Dan Sandžaka uz poruku da jedinstveni i složni čuvamo naš Sandžak.”