PREDSTAVLJAMO NAGRAĐENE: OBITELJ HUSKA IZ SUBOTICE DOBITNIK PRIZNANJA „PAJO KUJUNDŽIĆ“ ZA 2021. GODINU

+100%-

PREDSTAVLJAMO NAGRAĐENE: OBITELJ HUSKA IZ SUBOTICE DOBITNIK PRIZNANJA  „PAJO KUJUNDŽIĆ“ ZA 2021. GODINU

U okviru proslave Dana izbora I. saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji HNV tradicionalno, od 2013. godine, dodjeljuje priznanja pojedincima odnosno skupinama za njihov doprinos hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji. Priznanje „Pajo Kujundžić“ za doprinos u obrazovanju na hrvatskom jeziku za 2021. godinu dodijeljeno je 12. januara 2022. godine obitelji Huska iz Subotice. U ovom tekstu predstavljamo njihovo djelovanje i doprinos.

 

Obitelj Ladislava i Vesne (r. Ivanković) Huske broji sedmero djece – Petar, Tomislav, Andrija, Ivan, Marija Magdalena, Pavao i Matej. Sva su djeca pohađala ili pohađaju cjeloviti proces odgoja i obrazovanja na hrvatskom jeziku – od pohađanja vrtića „Marija Petković – Sunčica“ preko osnovne do raznih srednjih škola u Subotici. Uspješna su u različitim natjecanjima iz područja matematike, kemije, biologije i dr., a napose su prepoznata kao vrsni recitatori na hrvatskom jeziku u čemu su ostvarili zapažene rezultate na raznim razinama natjecanja. Osim toga, aktivna su u glumačkim i glazbenim skupinama i već dulje vrijeme volontiraju u emisijama Radio Marije namijenjenima djeci i mladima. Revni su župljani subotičke Župe sv. Roka i aktivni su članovi Subotičkog oratorija.

 

Majka Vesna je katolička vjeroučiteljica i dugogodišnja urednica i voditeljica nekoliko emisija na spomenutoj radijskoj postaji. Također, autorica je više rubrika i kolumni u dječjem podlisku Hrcko tjednika Hrvatska riječ od samog osnutka. Objavila je knjigu Dnevnik jedne cure i jednog dečka na hrvatskom jeziku te više pjesama namijenjenih djeci i odraslima u zbirkama poezije Lira naiva. Skupa sa suprugom Ladislavom dvadesetak godina je uređivala obiteljske stranice u katoličkom kalendaru Danica, a uređuju obiteljske i katehetske rubrike u katoličkom listu Zvonik. Ladislav je nastupio i na nekoliko Festivala bunjevački pisama kao vokalni izvođač. Oboje su aktivni članovi nekoliko hrvatskih udruga i vjerničkih pokreta.

 

 

Izvor: HNV

Foto: HNV