Predstavljen program za obrazovanje odraslih Roma

+100%-

U sklopu Erazmus plus projekta koji podržava Evropska unija, realizuje se projekat BERA – Osnovni obrazovni program za odrasle Rome, a jedna od organizacija koja je učestvovala u kreiranju ovog programa je subotički Karitas.

 

Precizni podaci o obrazovanju romske populacije u Subotici ne postoje. Ipak, kako kaže, Stevan Nikolić, predsednik Edukativnog centra Roma, dobro je to što je inkluzija dece veoma dobra i da se veliki broj njih obrazuje. Problem su odrasli, a na to dolazi i nov problem, a to su povratnici iz zemalja Evropske unije, koji mahom nemaju ni dokumenta i nikad nisu živeli u Subotici.

 

– Danas imamo oko 700 dece u osnovnim školama, 70 u srednjim školama i 81 dete u predškolskom programu. U Subotici postoje lokalni instrumenti za inkluziju romske dece u obrazovni sistem i društvo, a to su pedagoški asistenti, kojih ima dvoje u predškolskim ustanovama i troje u osnovnim školama, – kaže Nikolić.

 

Podaci o obrazovanju Roma na nivou Evrope su prilično zabrinjavajući: čak 20 odsto odraslih Roma su nepismeni, dok 14 odsto dece ne pohađa osnovnu školu. Projekat BERA namenjen je da se pomogne odraslim Romima da nauče da pišu, kao i da se kompjuterski i matematički opismene, istakao je Gabor Ric iz Karitasa, koja je jedna od ukupno šest organizacija koje su činile projektni tim.

 

– Zajedno sa kolegama, želeli smo da pomognemo ovoj grupi ljudi, tako što ćemo razvijati veoma precizne metode za učenje, čitanje, pisanje, računanje i digitalne kompetencije, koje će njima biti jednostavne i lake za usvajanje, – ističe Ric.

 

Nove metode učenja sažete su u dve knjige i potpuno su besplatne i dostupne u bazi podataka Erazmusa. Projekat BERA započet je u septembru 2015. godine i traje do avgusta ove godine.

 

Izvor: www.subotica.com

Kategorije: Romska zajednica