Predstavljen projekat „Doprinos Rusina razvoju Novog Sada“

+100%-

Predstavljen projekat „Doprinos Rusina razvoju Novog Sada“

 

Na konferenciji za novinare u Zavodu za kulturu vojvođanskih Rusina predstavljena je nezavisna produkcija Novinarske asocijacije Rusina (NAR), projekat „Doprinos Rusina razvoju Novog Sada“.

2-nar-01U projektu je realizovano deset radio-emisija u kojima je predstavljeno deset osoba koje su u poslednjih 50 godina doprineli razvoju Novog Sada u oblasti kulture, umetnosti, infrastrukture i medija.

 

U emisijama učestvuju saradnici i kolege koje govore o delima Pavla Žilnika, Ivana Kovača, Đure Papharhaja, Irine Davosir Matanović, Irine Hardi Kovačević, Melanije Rimar, Mihaila Dudaša, Miroslava Vislavskog i Mirona Kanjuha.

 

Projekat realizuju novinari i članovi NAR-a Jelena Perković, Marija Perković, Sanja Marković, Asja Papuga, Anamarija Ranković, predsednica NAR-a Martica Tamaš i Jasna Kovač.

 

Govoreći o ovom projektu, Jelena Perković je naglasila da je on zbližio mnoge ljude, ali i da na Internetu, osim Mihaila Dudaša, nema puno podataka o pomenutim osobama, i to treba da se ispravi. Sanja Marković je istakla da nije bilo lako doći do sagovornika o zaslužnim osobama, a pored toga, od mnogobrojnih trebalo je izabrati deset.

 

2-nar-02Martica Tamaš je konstatovala da su emisije o pomenutim osobama korisne za rusinsku zajednicu i da su afirmativne za pojedince, kao i drugih 11 projekata NAR-a, dok je Anamarija Ranković potvrdila da je do sada napravljena dobra baza za ovakve projekte, ali prisutna je velika potreba za arhivu podataka o zaslužnim osobama.

 

Učestvujući na konferenciji za novinare, bivši direktor Odbojkaškog kluba „Vojvodina“ i istaknuti sportski novinar Mirosav Vislavski rekao je da je inicijativu za ovaj projekat doživeo kao nešto lepo i korisno, jer je on uvek radio u interesu najšire populacije, što se odražava i u nacionalnoj zajednici, čiji duh treba održati.

 

Serijal je ostvaren uz finansijsku podršku Gradske uprave za kulturu Novi Sad, a partner na projektu je Radio Novi Sad Radio-televizije Vojvodine.

 

Izvor: Ruske slovo