Predstavljen Projekat inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Srbiji

+100%-

U Beogradu je juče predstavljen projekat „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Srbiji“, koji će biti finansiran iz zajma Svetske banke za obnovu i razvoj, radi većeg obuhvata dece kvalitetnim predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, posebno dece iz osetljivih grupa. 
 

Kroz Projekat čije sprovodjenje košta 47 miliona evra, biće povećan kapacitet predškolskih ustanova izgradnjom, promenom namene ili adaptacijom javnih zgrada, čime će biti otvoreno još 17.000 mesta u predškolskim ustanovama.
 

Ministar prosvete Mladen Šarčević je rekao da je to „najveći i nasloženiji projekat u predškolskom obarzovanju i vaspitanju, odnosno unapredjivanju dostupnosti kvaliteta tog obrazovanja naročito za decu iz osetljivih društvenih grupa“.
 

Šarčević je istakao da je njegovo ministarstvo radilo više od godinu dana na tome, u konsultacijama sa udruženjima stručnjaka, akademskom zajednicom i drugima.
 

Izneo je da je predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem u Srbiji obuhvaćeno 52,3 odsto dece uzrasta od šest meseci do polaska u školu, te da će se to povećati sprovodjenjem projekta.
 

Direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva ocenio je da bi taj projekat trebalo da učini ravnopravnijim pristup ranom obrazovanju u Srbiji.
 

„Kroz Projekat će biti obezbedjene donacije za najmanje 30 opština za programe podrške deci i porodicama kao i subvencije za besplatno pohadjanje vrtića za decu iz najsiromašnijih porodica“, kazao je Ndegva.
 

Ministar finansija Dušan Vujović rekao je da će se podsticati „razvoj kvaliteta vaspitača“.
 

„Istraživanja su pokazala da svaki dinar koji se uloži u razvoj dece, posebno u ciljnoj grupi od tri do pet i po godina, deset puta više vraća nazad… u smislu kvaliteta ljudskog faktora“, istakao je Vujović i najavio da će za projekat privući i domaće i strane donatore.

 

Izvor: Beta

Foto: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

 

Kategorije: Sedam dana