Predstavljeni standardi za bosanski jezik za kraj srednjeg obrazovanja

+100%-

Predstavljeni standardi za bosanski jezik za kraj srednjeg obrazovanja

 

Radna grupa Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, je 21. 10. u prostorijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća predstavila Prijedlog obrazovnih standarda za bosanski jezik za kraj srednjeg  obrazovanja.

 

Na samom početku skupu se obratio potpredsjednik Vijeća Esad Džudžo koji je naglasio da su obrazovni standardi za bosanski jezik za kraj srednjeg obrazovanja „šlag na torti“ za proces uvođenja cjelokupne nastave na bosanskom jeziku.

Također je istakao da su obrazovni standardi temelj na osnovu kojeg će biti izrađeni testovi za Završni ispit nakon završenog srednjeg obrazovanja, te da će učenici koji su ove školske godine upisali I razred srednje moći po prvi put polagati završni ispit na bosanskom jeziku, kao što su ove godine polagali učenici na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja u nastavi na bosanskom jeziku.

 

Prijedlog obrazovnih standarda za bosanski jezik za kraj srednjeg obrazovanja je izrađen u okviru projekta “Razvoj standarda za bosanski jezik” koji provodi Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja iz Beograda, a preko Radne grupe koju čine nastavnici bosanskog jezika Melida Rebronja, Elvira Đekić i Alisa Džemić, te konsultant prof. dr. Sead Šemsović.

 

Na prezentaciji su članovi Radne grupe, predstavili definirane oblasti, opće i specifične predmetne kompetencije, te oblasti jezika, književnosti i jezičke kulture kroz osnovni, srednji i napredni nivo prijedloga standarda.

Prof. dr. Sead Šemsović, konsultant Radne grupe i autor nastavnih planova i programa i udžbenika koji su u upotrebi u nastavi na bosanskom jeziku, na prezentaciji je istakao značaj standarda u procesu razvoja obrazovanja na bosanskom jeziku u Republici Srbiji i dodao da su standardi krovni akt obrazovanja.

 

Projekat “Razvoj obrazovnih standarda za bosanski jezik” koji je pokrenut početkom 2017. godine, a na zahtjev Bošnjačkog nacionalnog vijeća je trenutno u svojoj posljednjoj fazi.

 

Nakon unošenja eventualnih prijedloga izmjena, obrazovni standardi se usvajaju od strane Nacionalnog prosvjetnog savjeta te postaju dio obrazovnog procesa na bosanskom jeziku u Sandžaku.

Prezentaciji su prisustvovali nastavnici bosanskog jezika u Sandžaku.

 

Izvor: BNV