Predstavljenje knjige srpskih pesnika koje su objavljene u Bratislavi

+100%-

Predstavljenje knjige srpskih pesnika koje su objavljene u Bratislavi

 

U Matici srpskoj, u utorak, 20. februara, održano je književno veče posvećeno predstavljanju knjiga srpskih pesnika koje su u izdanju Društva slovačkih književnika objavljene u Bratislavi.

 

U programu su učestvovali: Miroslav Bjelik, predsednik Društva slovačkih književnika; Miroslav Demak, književnik i prevodilac; Martin Prebuđila, književnik i prevodilac; Zdenka Valent Belić, prevodilac; kao i pesnici: Radomir Andrić, Zoran Đerić, Dragan Jovanović Danilov, Jeremija Lazarević i Ivan Negrišorac. Cilj programa je bio da istakne tradicionalno dobre odnose između srpske i slovačke kulture, koji su krunisani prevodima značajnih ostvarenja srpskih pesnika na slovački jezik. Tom prilikom, Ivan Negrišorac (prof. dr Dragan Stanić), srpski pesnik primljen je za člana Društva slovačkih književnika.

 

Gosti pesničke večeri, u sklopu dvodnevne posete Matici srpskoj, bili su i Marijan Gešper, predsednik Matice slovačke, Štefan Martinkovič, predsednik nadzornog odbora Matice slovačke, Martin Hajnik, član odbora Matice slovačke, i Mihal Tkač, član odbora Mlade matice.

 

Ugledne goste iz Matice slovačke, u pratnji Miroslava Bjelika, predsednika Društva slovačkih književnika, i Miroslava Demaka, književnika i prevodioca, u toku dana primili su prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, i msr Jelena Veselinov, upravnik poslova, a tom prilikom razgovarano je o produbljivanju i unapređenju tradicionalno dobrih odnosa između dvaju Matica.

 

Izvor: Matica srpska

Foto: Hlas ljudu