Predstavnici hrvatske nacionalne manjine neće dobiti garantovana mesta u srpskom parlamentu

+100%-

Predstavnici hrvatske nacionalne manjine neće dobiti garantovana mesta u srpskom parlamentu

Male su šanse da će Srbija ispuniti zahtev hrvatske zajednice da joj se omoguće sigurni mandati u parlamentu. Naši propisi manjinama nude prirodan prag od 15.000 glasova

 

Ovo bi, u najkraćem, bio odgovor vlasti na zahtev Hrvatskog nacionalnog veća u našoj zemlji da im se omoguće „rezervisani“ mandati. Kako se procenjuje, to bi otvorilo i pitanje mandata za ostale nacionalne manjine, što je, u ovom trenutku, tehnički teško izvodljivo.

 

Poslanik i član međuvladine komisije za sprovođenje sporazuma o međusobnoj zaštiti nacionalnih manjina sa Hrvatskom, Aleksandar Čotrić, objašnjava da je Srbija nacionalnim manjinama obezbedila zastupljenost u Skupštini kroz pozitivnu diskriminaciju:

 

– Naši propisi predviđaju prirodni prag za ulazak u parlament za manjine, što znači da im je dovoljno oko 15.000 glasova, dok je većinskim listama potrebno oko 200.000. Hrvata u Srbiji imao oko 70.000 i ne bi trebalo da imaju problem da se organizuju i osvoje mandate.

 

Inače, mešovita međuvladina komisija Srbije i Hrvatske nije se sastala već dve godine. Predstavnici Srba u Hrvatskoj kažu da ni Beograd ni Zagreb ne poštuju sporazum i da se njihov položaj pogoršava zbog zaoštravanja odnosa dveju država.

 

Priču o sporazumu podgrejao je predsednik Hrvatskog nacionalnog veća Slaven Bačić, koji je rekao da Srbija nije ispunila dva ključna pitanja – garantovana poslanička mesta i srazmernu zastupljenost u organima vlasti na svim nivoima.

 

Saša Milošević, zamenik predsednika Srpskog narodnog veća iz Hrvatske i član međuvladine komisije, potvrđuje da obe strane nisu ispunile svoje obaveze:

 

– Hrvati u Srbiji imaju i problem sa udžbenicima i pristupom poslovima u javnim službama. Sa sličnim teškoćama srećemo se i mi u Hrvatskoj, a najveća je upravo nedovoljna zastupljenost u javnim službama. Nemamo mesta koja su nam zakonom zagarantovana – od zamenika u ministarstvima do lokalne samouprave.

 

Srbi u Hrvatskoj imaju garantovana tri poslanička mesta u Saboru. Njihovi predstavnici biraju se sa posebne liste i samo Srbi mogu da glasaju za njih. Osim u Hrvatskoj, srpska manjina ima garantovano poslaničko mesto u Rumuniji, dok u Mađarskoj imaju poslanika – portparola koji prisustvuje raspravi, ali nema pravo glasa. U Makedoniji trenutno imamo jednog poslanika, koji je ušao u parlament na listi VMRO.

 

Kategorije: Arhiva, Kratke Vesti